• Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Tar över rodret i Råda församling

Profilen

Han älskar böcker, har årskort på Blåvitt och tittar gärna på MMA.
På söndag välkomnas Daniel Tisell som ny kyrkoherde i Råda församling.

Det är på Bokmässan jag lyckas stämma träff med Daniel Tisell. Han tar sig vant fram i folkvimlet, pekar ut kändisar och hejar på
bekanta. Svenska kyrkan har en egen avdelning på mässan och om ett par timmar ska
Daniel vara med och debattera
om vem som styr i kyrkan med förra LO-ordföranden Vanja Lundby-Wedin och
Elisabeth Sandlund, redaktör på tidningen Dagen.

– Jag blev förvånad att personalen i församlingen inte brukade gå på Bokmässan men nu erbjuds de att få en biljett. Jag älskar böcker, att bara bläddra och läsa lite här och där. Jag läser både deckare och teologisk facklitteratur, säger Daniel.

Efterträder Gåreberg

Han kom till Råda församling som arbetsledande komminister men blev i våras utsedd att efterträda Lars T. Gåreberg som kyrkoherde. Tanken var att han skulle gå bredvid fram till årsskiftet men i somras gick Gåreberg hastigt bort och Daniel fick ta över hela ansvaret.

– Det var väldigt tråkigt att han gick bort även om vi var ganska olika som personer. Om han var champagne och opera är väl jag lite mer rock’n roll och rött vin, säger Daniel.

Han växte upp i Hjällbo men bodde även några år som liten i pappans hemland Italien. När Daniel var 13 år gick flyttlasset till Olskroken. Mormor och gammelmorföräldrarna lämnade också Hjällbo och flyttade in i trappuppgångarna bredvid. I Sankt Pauli församling vaknade Daniels intresse för kyrkan.

– Jag och min bror spelade schack och var inte intresserade av kyrkan, men jag valde ändå att konfirmera mig, säger Daniel.

Sankt Pauli var generellt en konservativ församling, men där träffade han prästen Carl-Johan Hellberg som gjorde ett väldigt starkt
intryck.

– Jag var väldigt samhällsengagerad och han hade ett stort hjärta för den världsvida
kyrkan. Han kom in med ett helt nytt och större perspektiv.

Efter en prao-period i Lundby församling blev Daniel engagerad i kyrkans ungdom och började pendla till mötena på Hisingen. Där vaknade också tanken på att bli präst och 21 år gammal började han läsa teologi i Uppsala.

– Hade jag inte kommit in då hade jag tänkt flytta till Italien ett tag, men så blev det inte, säger Daniel.

Jobbade på sjukhus

Efter prästvigningen var han en period i Linköpings stift innan han kom tillbaka till Västkusten och började jobba i Guldhedskyrkan som är känd för sitt engagemang för personer med funktionsnedsättningar. Efter det kom han till sjukhuskyrkan på Östra
i Göteborg med inriktning på barnsjukhuset.

– Det var så otroligt
meningsfullt och samtidigt väldigt jobbigt. Människor som har förlorat ett barn eller vårdar dem på sjukhus under lång tid är så utsatta. Ibland blev vi kallade till KK för att utföra krisdop.

Daniel Tisell var också en av 20 präster som åkte ner till Thailand för att hjälpa dem som drabbats av tsunami-
katastrofen.

2010 blev han kyrkoherde i Skallsjö församling i Floda. Kyrkan var fuktskadad och stod inför en totalrenovering samtidigt som det hade varit mycket turbulens i församlingen.

– Det var ett tacksamt
läge att komma in och för-
söka bygga upp något nytt. Det var en otrolig satsning som kyrkan gjorde, säger Daniel.

Bland annat fick delar av kyrktornet hackas ner. Teglet ersattes sedan med ett kyrktorn i glas. Invändigt skulle golvet bytas ut och Daniel såg till att få igenom att de gamla bänkarna ersattes med stolar.

– Det var en del motstånd men de gamla bänkarna var otroligt obekväma. Till sist blev det en jättevacker funktionell kyrka.

Drabbades av trötthet

Efter många år av intensivt arbete tog energin slut och Daniel blev extremt trött. Till sist kom läkarna fram till att han hade glutenintolerans.

– Allt tarmluddet var borta och jag var undernärd, järnvärdet var kasst. Det var kämpigt, säger Daniel.

Sjukdomsperioden blev en tankeställare och han kände att han borde ta bättre hand om sig själv.

– Jag jobbade mycket och hade småbarn samtidigt som mitt kyrkopolitiska engagemang tog mycket tid. I mina predikningar pratar jag om att man ska ta det lugnt och möta sig själv och någon gång måste jag själv vara ett föredöme, säger Daniel.

Färdig i Skallsjö

Han kände att han var färdig med jobbet i Skallsjö församling och blev samtidigt uppmuntrad att söka tjänsten som arbetsledande komminister i Råda församling. Då tyckte han det var skönt att slippa ha det yttersta ansvaret. Samtidigt visste han att kyrkoherden snart skulle gå i pension och att den tjänsten skulle bli ledig.

– Det var ju ett litet lotteri om det var bra att ha jobbat i församlingen innan eller inte. Jag är glad och tacksam för förtroendet. Det är mycket som är bra och roligt med Råda, som att det är mycket fokus på musik och att det är låga trösklar. Jag vill nå ut till hela församlingen. Lars T. Gåreberg har lagt en grund som jag vill jobba vidare med, säger Daniel.

Samtidigt ser han andra
bitar som är eftersatta, bland annat när det gäller administration och systematiskt
arbetsmiljöarbete. Prästgården är förfallen och kyrkans tak behöver bytas ut.

– Jag vill att det ska vara en dialog mellan personalen och de förtroendevalda och att vi tillsammans jobbar fram idéer om vart vi vill gå. Det ska bli spännande att få jobba med ett delvis nytt kyrkofullmäktige, säger Daniel.

Vill ha HBTQ-satsning

Själv drömmer han om att göra en HBTQ-satsning och skapa en regnbågsmässa,
gärna i samarbete med kommunen. Han tycker att det är viktigt att kyrkan är tydlig när det gäller att stå upp för alla människors lika värde och att även församlingar utanför Göteborg visar var de står.

– HBTQ-frågor är inte en trend, det är en utveckling. Vi måste förstå att människor är olika och måste få vara olika. Vi agerar utifrån vår kristna övertygelse, att kämpa för de utsatta är inget kontroversiellt, säger Daniel.

Hans företrädare var väldigt engagerad i bolaget som driver kyrkans restaurang och konferensanläggning. Nu har verksamhetsledaren för församlingens bolag fått bli vice vd så att Daniel Tisell inte behöver vara lika operativ i alla detaljer.

– Det är väldigt ovanligt att en församling driver restaurang- och konferensverksamhet, det innebär både möjligheter och utmaningar.

Bygget av Råda rum blev betydligt dyrare än beräknat, vilket innebär att församlingen i nuläget måste hålla hårt i pengarna. Målet är dock att Råda rum så småningom ska generera lite vinst till församlingen.

Stort musikintresse

Daniel Tisell vill att Råda rums konsertlokal ska fungera som ett komplement till kulturhuset.

– När vi släppte biljetterna till vår julkonsert där Danny Saucedo är gästartist tog biljetterna slut på tre dagar så vi fick sätta in en extrakonsert, säger Daniel.

Han har själv ett stort
musikintresse och tycker att musiken har en självklar plats i kyrkan.

– Musik ska skapa njutning men vill samtidigt något mer. Den ska förmedla hopp och livsvilja och det vill vi också göra.

Nästa år fyller Daniel
Tisell 50 år och det innebär att han om ett par månader kommer att ge en present till sig själv. Då åker han med familjen till Koh Lanta för att spendera 3,5 månader i Thailand.

– Det var bestämt långt innan jag fick det här jobbet. Barnen ska gå i svensk skola där. Min sambo älskar sol och sånt och kommer att träna thaiboxning. Hon har brunt bälte i karate. Jag kanske går någon matlagningskurs och så kommer vi att dyka tillsammans, berättar Daniel.

På hemmaplan kopplar han gärna av med att gå på Blåvitt eller titta på en match i MMA (Mixed martial arts).

– Förr gillade jag boxning, men nu är det roligare med MMA. Det är många olika tekniker och mycket taktik.

Men du fightas inte själv?

– Nej, jag är en fridens man.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det