Vorberg och Linde på olika sidor i tvisten

Mölnlycke

Kommunalrådet Per Vorberg (M) ser förlikningsavtalet som ett förslag som säkrar Råda Säteri för invånarna.
Oppositionsrådet Patrik Linde (S) ser det som galenskap med en alldeles för hög kostnad för kommunen.

Kommunalrådet Per Vorberg är den som avslutat förhandlingen om förlikningsavtalet och skrivit under det tillsammans med Robert Säll och kommundirektör Peter Lönn. Han är väldigt noga med att det inte är han ensam som fattar beslut om förlikningsavtalet.

– Det är ett förlikningsförslag som kommunfullmäktige ska ta ställning till. Om avtalet inte vinner laga kraft gäller ingenting, då kommer en faktura på all hyra som inte betalats att skickas till Robert Säll, säger Per Vorberg som menar att förhandlingarna i tingsrätten då kan ta fart igen.

Frågan diskuterades

Han berättar också att frågan diskuterats inom majoriteten, att det varit uppe i ekonomiutskottet och att kommunens andra kommunalråd Patrik Linde (S) varit informerad.

– Jag, Patrik Linde och kommundirektören Peter Lönn diskuterade hur vi kunde gå vidare när det uppstod en tvist och bestämde att vi skulle ta fram ett förlikningsavtal. Patrik sa att siffran fem miljoner satts för högt, men det har landat i det här kompromissförslaget. Jag tycker att det är rimligt med tanke på vad kommunen får, säger Vorberg.

Vorberg förhandlade

Att Peter Lönn och Patrik Linde inte var med vid slutet av förhandlingarna förklarar han med att båda två är relativt nya på sina poster och att han fick i uppdrag att ensam fortsätta förlikningsdiskussionen. Att kommunens jurist inte var inkopplad på slutet förklarar Vorberg med att en formulering från juristen varit nära att stjälpa hela förhandlingen.

Delar av avtalet har redan börjat gälla trots att det inte varit uppe i kommunfullmäktige. Per Vorberg förklarar att det var ett beslut som kom till genom förhandlingarna med Säll, men påminner igen om att avtalet går tillbaka om politikerna i KF säger nej.

Många fördelar

Enligt Vorberg finns många fördelar med att ta över Råda Säteri genom förlikning i stället för att se vilket beslut tingsrätten hade landat i. Han ser fem miljoner kronor som mycket pengar, men menar samtidigt att allt inte går att värdera.

– Med en tvist riskerar vi att Råda Säteri håller stängt i flera år. Och om företaget upplever att alla bråkar med det kan det säga upp sina hyresgäster, då förlorar vi till exempel Gerbianska trädgården och trädgårdsutbildningen. Och någon skulle kunna köpa bolaget så oönskade hyresgäster tar över. Det finns en potentiell risk, spekulerar han.

Ville slippa lång process

Att det skulle handla om en orättvis konkurrensfördel för Råda Säteri & Gästgiveri AB jämfört med andra näringsidkare håller han inte alls med om. Enligt förlikningsavtalet står kommunen för Sälls hyra mitt i decemberruschen av julbord men det handlar inte om att stötta bolaget utan om fölikning, menar han.

– Det är en tvist och då finns det en möjlighet till förlikning. Det kan vara bättre än att processa i flera år.

Vorberg avslöjar också att kommunen inte skött sig perfekt kring Råda Säteri och skulle kunna bli stämda i sin tur om processen i tingsrätten fortsatt.

– Om vi går vidare med stämningen kan det komma en motstämning, om att kommunen till exempel inte skött sitt åtagande om underhåll, säger han och berättar att ett fönster fallit ut medan det fanns gäster i herrgården.

Oppositionsrådet Patrik Linde (S) är kritisk till förlikningsavtalet.

– Det är galenskap. Det är på tok för mycket pengar, jag förstår inte hur man kan göra upp om så mycket pengar med någon som inte skött sitt åtagande. Jag tycker det är svårt att göra uppgörelser, men ska de göras så får det vara i ekonomisk balans, säger han.

Tycker du att det borde ha skrivits något förlikningsavtal eller borde tvisten ha fått fortsätta i tingsrätten?

– Det är en svår fråga, men det lämpliga hade varit att gå vidare i tingsrätten. Det är svårt att göra upp med någon som inte skött sina åtaganden. Jag tycker det är olyckligt att kommunen dragit tillbaka sin stämningsansökan innan det fattats ett beslut i kommunfullmäktige.

Patrik Linde berättar att han varit med på ett möte med Robert Säll för att få reda på vad ärendet handlar om och sedan pratat lite med Per Vorberg om förlikningens nivåer.

– Jag har sagt att det är på tok för högt. Om man ska hitta en vinnare i det här är det Robert.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook