Arkivbild: Adam Andersson
Vinnare. Rasmus Bergström är Europas bästa i kyokushin karate efter att ha vunnit mästerskapsguldet i Polen.

Drömmen uppnådd – Rasmus Bergström vann EM-guld

Karate

Karriärens sista U22-EM – då tog Landvetters karatestjärna chansen. Rasmus Bergström vann efter fyra tuffa matcher EM-guld i Polen. Dessutom skrev 22-åringen svensk karatehistoria i mästerskapet.

Förra försöket blev det en silverpeng för Rasmus Bergström i U22-EM. I helgen var det dags igen för Landvettersonen att försöka nå målet han haft sedan han började med sporten – att knipa EM-guldet. Det här var dessutom sista chansen då Bergström passerat tillåten ålder till nästa U22-mästerskap.

Vägen till segern skulle innebära fyra matcher för Bergströms del där han var tvungen att vinna samtliga för att inte bli eliminerad. Det blev också en svårare väg än han väntat sig.

– Jag tänkte nog att det skulle gå lite lättare i början och sedan bli tufft på slutet, men det var riktigt tuffa matcher hela vägen, säger Rasmus Bergström när Härryda-Posten når honom på färjan på väg hem från Polen.

Bergström lyckades ändå vinna redan i den första ronden i sin första match mot en motståndare från Georgien. I nästa omgång ställdes han mot en ukrainare som verkligen skulle tvinga Landvettersonen att bekänna färg.

– Han var väldigt duktig och matchen gick till förlängning, men där lyckades jag vinna, säger Bergström.

I och med förlängningssegern avancerade Bergström vidare till semifinalen där en litauisk motståndare väntade och Landvettersonen höll fokus på målet.

– Eftersom det var mitt sistaa U22-EM så hade jag bara siktet inställt på guldet.

I finalen blev det sedan på nytt motstånd från Ukraina och här var egentligen första gången under hela mästerskapet som Rasmus Bergström kände en viss oro.

– Han har väldigt tuffa slag och är riktigt bra. Jag trodde faktiskt att jag skulle förlora, men jag bestämde mig för att bara göra min grej.

Det skulle räcka. En tuff inledning i matchen där båda delade ut en del hårda slag följdes upp av att Rasmus Bergström fick chansen efter någon minut – och tog den.

Landvettersonen fick in en hård spark på det vänstra knäet på sin motståndare och såg direkt att det tog ordentligt.

– Då fortsatte jag gå på honom där.

Ett par träffar till och sedan var matchen över. Rasmus Bergström är nu bäst i Europa i kyokushin karate.

– Det är lite svårt att förstå. Det här har varit min dröm sedan jag började. Alla meddelanden och gratulationer man fått också. Nej, det är svårt att ta in det, säger Bergström.

Men det räckte inte med EM-guldet. Efteråt delades nämligen ett pris ut till mästerskapets bästa fajter, oavsett viktklass eller ålder.

Vem som vann?

Rasmus Bergström – som den andra svensk genom tiderna att få ta emot priset.

– Det var nästan större än EM-guldet. Det är jag så glad för. Man har tränat så otroligt hårt och att det lossnade nu. Det känns otroligt bra, säger Rasmus Bergström.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det