Bild: Anna Mattisson
Utan hjälp. Linda Sandelins café drabbades av inbrott i fredags. Trots att hon genast ringde polisen kom ingen konstapel dit och hon ombads själv se om det syntes några spår.

Fick själv leta spår efter inbrottet

Landvetter

Linda Sandelins kafé drabbades av inbrott, men när hon inte själv kunde hitta några tydliga spår att säkra kom ingen polis till platsen.
– Det kan inte ligga på mig att hitta spår. Särskilt inte när jag är chockad och upprörd, säger hon.

När kaféägaren Linda Sandelin kom till jobbet i fredags morse var det ingen rolig syn som mötte henne.

– Dörren stod på glänt. Först tänkte jag att jag glömt låsa, men det brukar jag inte göra. Sedan såg jag att låset var uppbrutet.

Det visade sig att Dorabellas café och presenter som hon drivit i drygt två år haft inbrott. För att inte förstöra några spår ringde hon genast polisen. Och blev förvånad.

– Jag kom till en trevlig kvinna som frågade om jag kunde se några spår. De hade ju kapat låset och röjt runt så det kunde jag ju. Men hon frågade om jag sett några ”riktiga spår”, som cigarettfimpar, skoavtryck eller fingeravtryck, säger Linda Sandelin och berättar att hon inte är van vid att leta efter spår och inte heller hittade något av det som efterfrågades. Hon såg var tjuven rotat och antagligen lämnat fingeravtryck som en expert kunnat hitta, men såg inga själv.

– Då sa hon att de inte kommer att skicka ut någon eftersom jag inte hittat några spår, och att jag skulle öppna kaféet som vanligt.

Trots att Linda Sandelin lite senare hittade en ledtråd hade polisen fortfarande inte varit på plats när hon träffade Härryda-Posten i tisdags.

”Inte så farligt”

Linda Sandelin beskriver inbrottet som ”inte så farligt” rent materiellt. Hon blev av med varor som lyktor, filtar och muggar, samt växelkassan. Det dyraste misstänker hon blir räkningen från låssmeden.

– Men jag belv skärrad. När jag åker hit på morgnarna finns en oro över att de ska ha kommit tillbaka. De kanske behövde en större bil för att ta min kaffemaskin till exempel. Och jag hittar nya saker som fattas hela tiden.

Linda förklarar att hon förstår att ett litet inbrott inte hamnar högst upp på polisens prioriteringslista, men menar att det varit flera
inbrott i närområdet och att polisen borde vara mer intresserad.

Har en prioriteringslista

Stefan Gustafsson, press-
talesman för polisen
region Väst, beklagar att de inte hade möjlighet att skicka ut någon till kaféet.

– Det går inte att åka på alla inbrott. Om det inte är ett pågående brott får det vänta när inte enheterna räcker till. Vi har en prioriteringslista, säger han och förklarar att befälen på ledningscentralen gör en bedömning av ifall resurserna räcker till vid varje enskild tidpunkt och fall.

I slutänden är det en
fråga om hur skattemedlen ska användas.

– Vi kan bara beklaga när det blir så här.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det