Härryda klarar inte mottagandet – vill ha uppskov

Härryda kommun

Härryda kommun är försenad med att ta emot 54 nyanlända personer med uppehållstillstånd.
– Vi har en plan för 25 av dem, säger kommundirektör Peter Lönn.

Enligt lagen har kommunen två månader på sig att ta emot de nyanlända de blivit anvisade, och att se till att de har någonstans att bo. Just nu är Härryda kommun sen med att ta emot 54 personer. Peter Lönn förklarar att
bostadsfrågan kan lösas för 25 av dem innan årsskiftet. Vad som ska hända med de övriga 29 är oklart.

Peter Lönn, kommunalråden Per Vorberg (M) och Patrik Linde (S) samt Elsie Svederberg Johansson, kommunens verksamhetschef på enheten för nyanlända, har träffat Migrationsverket och länsstyrelsen för ett samtal om möjligheten att skjuta upp mottagandet några månader.

– Om vi skulle ta emot de 29 som vi inte har någon plan för nu blir det riktiga akutlösningar. Vi vill inte ta till gymnastiksalar och liknande utan ordna så riktiga bostäder som möjligt. Vi kommer att ta emot dem, men vill skjuta upp det till de tre första månaderna 2018, säger Peter Lönn.

Migrationsverket har dock inte gett klartecken för någon dispans.

För de 25 personer som kommunen beräknar kunna ta emot innan årsskiftet finns en rad förslag till hur boendesituationen ska lösas. Dels räknar kommunen med att få in några lediga lägenheter från Förbo, dels finns det ett antal platser lediga på HVB-hemmet Kabelvägen. I dag bor bara ensamkommande ungdomar där, men nu ska boendet alltså öppnas upp också för vuxna och familjer.

– Och så har vi Äntligen hem-projektet, säger Peter Lönn och syftar på bostadsmatchningarna du kan läsa om här ovanför.

Bland de sämsta

Härryda kommun är sämre än de flesta kommuner på att ta emot det antal nyanlända de blivit tilldelade. Just nu ligger Härryda på nionde plats på Migrationsverkets lista över kommuner med flest antal anvisade personer med uppehållstillstånd som inte tagits emot inom de två månader som lagen föreskriver.

Peter Lönn förklarar att kommunen jobbat hela året med att lösa problemet, men att det saknas bostäder.

– Bostadsbyggande går i vågor och tyvärr har vi en nedgång i produktionen av bostäder just nu, säger han och förklarar att behovet av byggande också var anledningen till att länsstyrelsen deltog i mötet.

– Alla lagar och regler de har gör att våra planer på att få fram bostäder försenas, säger Peter Lönn som hoppas att det går att snabba på processen lite genom en dialog med myndigheten.

Lättare nästa år

Om Migrationsverket inte går med på att skjuta fram mottagandet av de sista 29 nyanlända blir det tufft att hitta bostäder. Nästa år beräknas dock läget se bättre ut, både för de 29 personer som blir svåra att rymma i år och de 104 nyanlända som kommunen ska ta emot 2018. Lägenheterna i Stenbrottet står klara då och ytterligare bostäder är på gång.

– Just nu har vi ett pågående detaljplanearbeteför 2 000 bostäder, säger Peter Lönn.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook