• Bild: Anna Mattisson
    Hoppfulla. Mohammad Mohammadi och Jennie Gustavsson hoppas att många Härrydabor vill hjälpa nyanlända unga och barnfamiljer med bostäder.

Jagar husrum åt nyanlända

Härryda kommun

Att vara ny i ett land och stå utan nätverk gör det extra svårt att hitta en bostad.
För att lösa problemet har kommunen startat projektet Äntligen hem, där nyanlända i jakt på ett hem matchas med Härrydabor som har en boplats att hyra ut.

En gång i månaden ordnar Härryda kommun träffpunkten Äntligen hem, på olika orter i kommunen. Tanken är att kommuninvånare som vill hyra ut ett rum, lägenhet eller en del av ett hus ska kunna matchas med nyanlända unga och nyanlända familjer i behov av ett hem.

– Vi tänker att de här träffarna är till för personer som är nya i landet och inte har ett nätverk, säger Jennie Gustavsson, enhetschef på enheten för ensamkommande i Härryda kommun.

Många familjer

Det går också att dyka upp helt förutsättningslöst för att få mer information om projektet. I nuläget är ett tiotal ensamkommande ungdomar över 18 år i behov av egen lägenhet eller ett hem som inneboende. Antalet
nyanlända vuxna och familjer är rejält mycket större och Jennie hoppas att många Härrydabor med utrymme över ska höra av sig.

I torsdags hölls den tredje träffen, i Mölnlycke kulturhus. En av dem som var på plats var Mohammad Mohammadi, nyss fyllda 20, som är på jakt efter en plats att bo på. Han berättar att han kom till Sverige och Härryda 2013. De senaste tre åren har Härryda kommun köpt en plats åt honom på ett stödboende i Göteborg, eftersom det var fullt överallt i den egna kommunen. Han har alltså haft en egen lägenhet med extra möjlighet till stöd. Nu måste han flytta till ett boende för ensamkommande i Mölnlycke eftersom platser blivit lediga där och kommunen därför inte hyr platser av andra kommuner längre. För Mohammads del betyder det att han går från att ha klarat sig själv och bott i egen lägenhet till att flytta in i en betydligt mer styrd boendeform.

– Det känns jättetråkigt att flytta från en lägenhet till ett boende. Jag vill leva som en vanlig svensk. Jag vill vara självständig, säger han och hoppas att situationen snabbt ska lösa sig.

– Jag kan tänka mig något tillfälligt också, bara jag inte behöver flytta till boendet.

Har ett extrajobb

Mohammad berättar att han pluggar på vuxenutbildningen i Mölnlycke, har skaffat ett extrajobb och körkort, lärt sig svenska och klarat sig bra i sin lägenhet. Sedan han fick reda på att han måste flytta söker han för fullt efter rum och lägenheter på Blocket, men det är svårt. Helst vill han bo i Mölnlycke eller Landvetter.

– Jag kliver upp vid fem för att vara på jobbet i Frölunda vid sju. Då är det dåligt om jag bor i Hindås, då måste jag vakna vid tre, säger han och berättar att han också vill vara nära skolan.

Få bostäder

Till träffen i torsdags kom åtta ungdomar, både med och utan familj i Sverige, och en ensamstående mor. Däremot kom ingen som har ett rum eller en lägenhet över den här gången. Sedan projektet startade har ett tiotal nyfikna personer hört av sig för att få mer information om hur det fungerar att hyra ut. Fyra av dem var intresserade och av dem verkar hälften passande.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook