• Bild: Anna Mattisson
    Full av tips. En kappa kan enkelt piffas till med ett par smycken, som udda örhängen. Andra tips är att använda sig av stora halsband och att sy fast sparade finknappar på kläder som behöver bli lite roligare.
  • Bild: Anna Mattisson
    Stort. Ska det va så ska det va tycker Elisabeth, när det gäller smycken. Är det fest kan halsbandet eller örhängena gott få synas ordentligt. I höst är dessutom glitter på modet.
  • Bild: Anna Mattisson
    Dekorerat. Inte bara kläder och smycken kan sticka ut. Också skorna kan dra blickar till sig, för den som vill rikta fokus mot sina fötter.

Klä dig festfin

Mode

Julbjudningar och nyårsfest– det finns mycket att klä upp sig för i december.
I morgon tipsar stilkonsulten Elisabeth Bövik om hur du kan använda din redan existerande garderob för att känna dig riktigt tjusig.

– I höst ska det glittra. Jag hittade ett udda örhänge och en gammal brosch hemma som jag satte fast såhär, säger Elisabeth Bövik och sätter på sig en mörk vinterkappa som fått glimret på kappans slag och genast ger ett festligare intryck.

Att sätta glittriga, glansiga, färgstarka eller mönstrade detaljer nära ansiktet är ett allmänt bra sätt att dra folks blickar ditåt, tipsar Elisabeth.

Förändrar intrycket

På samma sätt går det att använda detaljer som skärp och smycken för att dra uppmärksamheten åt andra håll som en vill förstärka. Den som till exempel har breda höfter och smal överkropp kan använda sjalar och färger, mönster och detaljer runt axlarna för att balansera upp intrycket av kroppen. Också olika material skapar olika intryck. Lack, siden och skinn reflekterar till exempel ljuset och får den biten av kroppen att se större ut.

– Men har man många detaljer, som både stora halsband och stora örhängen, vet man inte var man ska titta. Jag tycker det blir too much. Men mer dramatiska personlighetstyper tycker inte det.

Fega inte ur!

Olika personlighetstyper trivs i olika mängder färg och mönster. Själv föredrar Elisabeth rena, eleganta linjer som inte sticker ut så mycket. Intrycket kan sedan förändras av till exempel stora halsband eller andra accessoarer.

– Vad gäller smycken: fega inte ur när det är fest! Hellre ett för stort smycke än ett för litet.

Elisabeth håller upp ett glittrande halsband som hon köpt för några hundralappar, och en mörk, knälång klänning.

– Den här klänningen köpte jag till ett bröllop. Sen köpte jag det här halsbandet till, då blev det genast lite roligare. Och halsbandet kan jag ha till en kostym eller ovanpå en polotröja också.

Sommarkjol på vintern

Också kläder som kanske glöms bort delar av året kan en gott leta fram tycker Elisabeth. Sommarkjolen ger ett helt annat intryck ihop med en varm kofta och vardagskjolen kan bli festfin i kombination med tjusiga strumpor, ett skärp eller snygga skor. Fina knappar kan piffa till en tråkig tröja eller kappa.

– Förändra med knappar och fega inte ur! Gillar du silver så sätt på silverknappar, tipsar Elisabeth.

Modernt med blått

Till den som ändå vill köpa något nytt rekommenderar Elisabeth starkt att ta en titt i garderoben först, för att se till att det nya går att kombinera med redan existerande kläder där inne. Hon tipsar också om att den som gillar färgen blått kan passa på att handla nu, eftersom färgen är helt rätt i modet och det finns gott om den i butikerna.

Blå kläder är hon i över lag positiv till, för den som vill ha mörka toner men inte svart.

– Blått är mildare än svart. Svart passar bara dem som har klar färgpersonlighet eller mörka färger i sig själva, säger hon och plockar fram bilder där olika hud-, ögon- och hårtoner passats ihop med olika färgskalor.

Byt ut slipsen

Förutom personens egna färger gäller det att tänka på personligheten när en ska klä sig fin. Den som känner sig bekväm blir automatiskt tjusigare.

Män som vill ha klassiska herrkläder har mindre variationsmöjligheter bland smokingar och kavajer, men också här går det att förnya sin garderob.

– Om du har svårt för slips kan du ha en bröstnäsduk i stället. Eller en skjorta med knappar i färger. Och manschettknappar tycker jag är snyggt, säger Elisabeth.

Fler tips ger hon i Mölnlycke kulturhus i morgon kväll.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook