• Bild: Anna Mattisson
    Gemenskap. Aliagha Yousefi och hans vänner i Mölnlyckegruppen Meningsfull väntan spenderade helgen på läger i Härsjönäs. Alla är ensamkommande och asylsökande. Aliagha ser gemenskapen och förståelsen mellan ungdomarna som viktig i det nya landet.
  • Bild: Anna Mattisson
    Parkour. Efter uppvärmningen fick lägerdeltagarna lära sig att göra en kullerbytta över ena axeln.

Lägerliv för asylsökande

Mölnlycke

I helgen åkte elva ensamkommande, asylsökande ungdomar på läger med Friluftsfrämjandet i Mölnlycke.
Ett mysigt avbrott från vardagen, men också ett sätt att möta vänner i en liknande livssituation av väntan och ovisshet.

Det är lördag och solen är snart på väg ned. Vid sjön intill Härsjönäs lägergård strax utanför kommungränsen fräser hamburgarna över lägerelden. Elva tonåringar och några vuxna sitter på stockbänkar runt omkring. De pratar, spelar musik på en mobiltelefon och skämtar med varandra. Det var inte länge sedan de svängde in på gårdsplanen- nu väntar en helg full av parkour, naturvandringar, spel, matlagning och framför allt att få träffa kompisar och vara på läger.

Alla runt elden är med i gruppen Meningsfull väntan, som drivs av Friluftsfrämjandet i Mölnlycke och riktar sig till ensamkommande, asylsökande ungdomar.

Viktigt att träffas

En av dem är 19-åriga Aliagha Yousefi, som bor i Pixbo. Han är inte längre asylsökande, men vill stanna kvar i gruppen ändå. Han har fått vänner här och det är skönt att träffa människor som förstår.

– För mig betyder det mycket att träffas såhär. Jag vill vara med de ensamkommande, jag är ju ensamkommande själv. Jag vet hur de känner sig i Sverige och hur deras bakgrund är. Det är bra att ha någon att prata med, säger han.

Meningsfull väntan skapades för ett år sedan, men drog igång på allvar i maj. Tanken är att ungdomarna ska få roliga saker att göra i väntan på beslut om uppehållstillstånd och att de ska få möta svenskar, på det här lägret i form av ledarna.

Bor hos en svensk familj

Aliagha Yousefi berättar att han kom till Sverige för två år och nio dagar sedan och nästan genast fick hjälp av kommunen att komma till en svensk familj i Pixbo som öppnade sitt hem för honom. Med hjälp av familjen och språkintroduktionen på Hulebäcksgymnasiet har han lärt sig svenska, han har fått vänner i Mölnlycke och för ett par veckor sedan fick han permanent uppehållstillstånd. Men alla i gruppen har det inte lika lätt.

Kommunen ansvarar för att se till att alla ensamkommande har ett hem till den dagen de fyller 18. Den som inte fått någon familj att bo hos då eller har löst frågan på egen hand hamnar under Migrationsverkets ansvar. Det betyder att de kan tvingas flytta till något av myndighetens boenden praktiskt taget var som helst i landet.

Vad som händer efter 18-årsdagen är ett vanligt samtalsämne i gruppen, berättar Aliagha.

– I fall de måste flytta förlorar de skolan och sina kompisar, förklarar han.

Workshop i parkour

Vissa av ungdomarna är så beslutsamma om att inte tvingas flytta att de hellre löser boende på egen hand, även om det innebär en osäker tillvaro. De bor någon vecka här och någon vecka där, flyttar runt bland kompisar.

Också uppehållstillstånd är ett vanligt samtalsämne i kompisgruppen.

– Vi pratar alltid om uppehållstillstånd. De andra tänker alltid på hur det ska gå i framtiden, om de ska få stanna eller måste lämna landet.

Intill Aliagha börjar gruppen röra sig från lägerelden. En av ungdomarna är duktig på parkour och ska hålla en nybörjarworkshop innan solen dalat helt. Med skratt, pepp och munter självdistans börjar de med att lära sig göra kullerbyttor. Att vissa bara har gummistövlar på sig spelar mindre roll. Gemenskapen och lusten att prova nytt är viktigare.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det