• Bild: ANNA MATTISSON
    TRIVS PÅ JOBBET. Efter 40 år på Lunnaskolan trivs Alf Olausson så bra att han har svårt att slita sig från jobbet. Till sommaren räknar han dock med att gå i pension.
  • Bild: ANNA MATTISSON
    VÄLKÄND VANDRINGSSTAV. Eleverna på Lunnaskolan har tillverkat egna vandringsstavar i slöjden i 17 år.

Lärare med passion för trä och idrott

Profilen

Han har inspirerat tusentals elever och väckt deras nyfikenhet och kreativitet. Möt Alf Olausson som arbetat som lärare i trä-och metallslöjd på Lunnaskolan i 40 år.
– Jag har sagt att jag ska sluta i tre år nu, men det har inte blivit av.

Alf Olausson fyller snart 68 men har fortsatt arbeta deltid på Lunnaskolan, just nu två dagar i veckan. Tanken var att han skulle sluta
till jul, men så blir det inte utan den riktiga pensionen är framflyttat till sommaren nästa år.

– Det har varit svårt att sluta, jag trivs så bra med både elever och kollegor, det har jag gjort hela tiden.

Ont om behöriga lärare

Alf menar att det är svårt att få tag i behöriga lärare, så skolan vill gärna ha honom kvar. Det vilar också ett stort ansvar på en slöjdlärare med tanke på arbetsmiljön, det finns många farliga maskiner och verktyg som kan orsaka olyckor, framhåller han.

– Jag behöver inte vara med på konferenser eller
pedagogiska eftermiddagar, jag förbereder litegrann och sen kör jag. Jag har kunskaperna, jag vet hur jag ska
göra och hur allt fungerar, det är en stor fördel, säger han.

Lunnaskolan invigdes 1977 och firar således 40 år i år. Lika länge har Alf arbetat på skolan. Inför invigningen snickrade han till en slags runsten i trä. Alla som var med på invigningsfesten brände in sina namn med lödpenna och sedan stod runstenen i lärarrummet i 20 år innan de byggde om och den hamnade i något förråd.

– Jag är inte säker på om den finns kvar, men jag ska försöka hitta den. Det hade varit festligt att ta fram den nu inför 40-årsjubileet, säger han.

Växte upp i Gällivare

Alf Olausson började sin
lärarkarriär i kommunen 1973 efter att ha tagit en slöjdlärarexamen i Lin-
köping. Han är född och uppvuxen utanför Gällivare och läste till byggnadsingenjör i Kiruna i början av 70-talet. Fadern var vägmästare och motorintresserad, och i familjen närdes också ett intresse för slöjd och snickeri.

– Jag arbetade en period som ingenjör men märkte att slöjdämnet lockade. Det blev att jag gick ett slöjdseminarie i Linköping.

Som ett andra hem

Slöjdsalen på Lunna-
skolan är mer eller mindre hans
andra hem, där har han spenderat tusentals arbetstimmar och har aktivt varit med och utvecklat slöjd som skolämne.
Lunnaskolans slöjdsal utrustades på Alfs begäran med en dator för att kunna göra ritningar, dokumentera elever-
nas arbeten och fungera som idébank.

Läsåret 98-99 läste Alf för att få behörighet i teknik. Han samarbetade sedan en hel del med andra lärare på skolan när hans ämnen
hakade i andra praktiska eller naturorienterade skolämnen. När eleverna tillverkade
fågelholkar installerade man en webbkamera där eleverna i realtid kunde följa fåglarnas liv i holken, vilket blev en lyckad korsbefruktning mellan slöjd och ornitologi inom naturkunskapen.

Hur blir man en bra lärare?

– Min erfarenhet är att det handlar om att hitta nyckeln till eleven. Man måste göra undervisningen relevant på något sätt, det kan väcka den mest ointresserade elevens nyfikenhet.

Eleverna vann tävling

Ett återkommande inslag i undervisningen har varit att delta i olika tävlingar. Flera gånger har Alfs klasser deltagit i tekniktävlingen ”Rädda
ägget” som anordnas av Chalmers. Tävlingen går ut på att konstruerara och tillverka en skyddsanordning för en rått ägg som sedan släpps från femton meters höjd. Det ägg som är mest intakt efter fallet vinner, och Alfs elever kammade hem vinsten i början av 2000-talet.

Ett annat arrangemang för höstterminen har varit den årliga vildmarksmarschen. Eleverna går den knappa
milen från Kåsjön till Lunnaskolan som en social och trevlig start på terminen. Alf hade gått en täljarkurs på Nääs i Lerum, och fick en idé om att jobba mer i färskt trä.

– Då fick jag idén att vi skulle tälja vandringsstavar. Så jag karvade till en prototyp som eleverna kunde utgå från när de skulle tälja sina egna stavar. Jag har också ristat in alla årtal vi gått marschen på staven, det är över sjutton år, berättar Alf.

Norrbotten i hjärtat

Alf Olausson är sedan länge djupt rotad i kommunen. Han bor i en villa tillsammans med sin sambo. Hans barn och fyra barnbarn bor inte långt bort. Äldsta sonen har delvis ärvt Alfs slöjdintresse och har precis byggt en ny veranda till sitt hus.

Regnade varje dag

Alf minns sitt första möte med västkusten. Det var i början av 70-talet när han pluggade till ingenjör i Kiruna
och de var på studiebesök i Härryda.

– Det regnade varje dag, jag tänkte att hit vill jag aldrig flytta och nu har man bott här i 44 år, skrattar han.

Det stora fritidsintresset är idrott och under många år var han fotbollstränare i Mölnlycke IF. Han spelar också innebandy en gång i veckan.

Saknade vintrarna

Under åren funderade Alf och familjen på att eventuellt flytta uppåt landet. Alf längtade efter ”riktiga” vintrar och saknaden efter Norrland gnagde i honom emellanåt. Det blev inte så, men Alf menar att det är en av fördelarna med att vara lärare – man har ganska mycket ledig tid och familjen har ofta besökt hans barndomshem, ett hus som fortfarande finns kvar och ligger vackert vid en liten sjö.

– Vi har tillbringat mycket
tid däruppe, plockat blåbär, lingon och hjortron, och
umgåtts med barnens farfar som också bodde där ensam som änkeman i flera år.

Du har sagt att du ska sluta på Lunnaskolan till sommaren, vad ska du göra på din lediga tid?

– Åh, det finns mycket jag vill göra. Jag har en trädgård som jag vill lägga mer tid på, kanske slöjdar jag en del i garaget. Jag gillar att träffa mina barnbarn och sen har jag idrotten och vill gärna resa mer. Det ska nog inte vara några problem att fylla dagarna, säger Alf Olausson.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det