• Bild: Anna Mattisson
    Samarbete. De flesta låtarna skriver Mathias helt på egen hand, men inte alla. Då och då åker han iväg för att träffa låtskrivare och producenter som han samarbetar med. Hela tiden utgår de dock från Mathias syften och den roll han ser att han har som artist. "När jag började spela musik sa jag till mig själv "jag vill må bra". Och jag mår bra om jag får ge saker till folk," säger han.
  • Bild: Anna Mattisson
    Bred arbetsplats. Mathias Melo bor i grannkommunen men reser omkring i landet för att uppträda och bygga nya låtar. Till Landvetter kulturhus kommer han tillsammans med cajón-trummisen Robert Ingvarsson.

Musik att må bra av

Musik

När Mathias Melo står på scen är det inte bara som underhållning utan också för att ge stöd och nya reflektioner till publiken.
I eftermiddag ger han en pop up-konsert i Landvetters kulturhus.

– Jag skriver musik dagarna i ända. Det är rytmisk popsoul med jazzinslag; feelgood som man mår bra av att höra och bra av att spela.

Mathias Melo tar en tugga av sin smörgås på caféet där vi mötts och formulerar sig. Det finns så många tankar kring musiken han skapar och vad det är han vill säga med den. Tanken är inte bara att underhålla utan att ge lyssnarna något mer.

– För mig handlar det om syfte och meningsfullhet. Jag vill inte bara skriva en låt för att skriva en låt utan ha något vettigt att säga med den. I stället för att skriva om att gå ut och dricka eller hooka upp med brudar handlar det om saker som vem som ansvarar för att du är lycklig, vad du vill med ditt liv och vad ett gott liv innebär, säger han och tillägger att det ibland kan handla om helt vardagliga händelser också.

– Det viktiga är att jag ser en sanning i det jag skriver,
att jag kommer med en insikt
och ett budskap.

Musikens MacGyver

Idéer till låtar hittar han lite överallt i livet. Som en text han skrev sedan en tjej kom fram till honom efter en spelning.

– Hon sa att hon var deprimerad och att det här var den bästa dag hon haft på två år. Det var inte en komplimang till mig utan till musiken och vad den gav henne. Efter det skrev jag en låt om att MacGyvera någon som mår dåligt, säger Mathias Melo och förklarar hur hjälten MacGyver kan lösa alla situationer med hjälp av sin finurlighet och att bygga det som behövs av praktiskt taget ingenting.

I Mathias fall handlar det om att musik kan hjälpa till att få problem att försvinna.

Och så var en text född.

– Jag hade ämnet, hittade en metafor och så blev det en lustfylld text snarare än en allvarlig om att må dåligt.

Skriver hela registret

Helt negativa texter skriver Mathias sällan. Eller, de han börjar på skriver han inte klart. Däremot kan de handla om alla möjliga känslor, också om att det behövs svackor i måendet för att kunna uppskatta topparna.

– Livet går upp och ned, det är viktigt att våga uppskatta våra motgångar. Att se dem som lärare, säger han.

Vill hålla undan egot

Också i sitt framträdande har han filosofiska tankar om hur han vill vara.

– En viktig sak, speciellt när jag spelar live, är att inte plocka in mitt ego. Om jag tror att det handlar om mig på scen är det lätt att bli uppstressad eller få prestationsångest. Man får skilja mellan person och verk. Folk vill höra musiken, jag är ett medium för låtarna. Den värsta konsekvensen av att jag missar en ton är att jag missar en ton, förklarar Mathias och säger att det lugnar honom att hålla självbilden borta från prestationen.

Att inte lägga så mycket fokus vid sig själv hjälper honom också att vara i nuet och uppleva mötet mellan honom och publiken när han uppträder.

Till Landvetter kommer han i eftermiddag klockan 17 för en gratis spelning i trappan.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det