• Bild: LOVISA GUSTAFSSON
  JULIGT. Bron från Mölnlycke centrum till resecentrum har pyntats med lampor och granris.
 • Bild: LOVISA GUSTAFSSON
  STÄMNINGSFULLT. Ljusbollar på Lennart Kvarnströms plats.
 • Bild: LOVISA GUSTAFSSON
  SPEGLAR SIG. Utmed Mölndalsån hänger korgar med granris och lmpor.
 • Bild: LOVISA GUSTAFSSON
  LYSER UPP. Ljuskonst på Råda torg.

Nya vinterdekorationer ersätter julgranarna

Härryda kommun

Flera läsare har hört av sig och undrat om det inte blir någon julgran i Mölnlycke
centrum i år. Härryda-Posten ringde upp Lovisa Gustafsson, projektledare för grönt på kommunen, för att reda ut vad som gäller.

Svaret är nej, någon stor julgran blir det inte vare sig i Mölnlycke, Landvetter eller Hindås. Däremot har det placerats ut grupper av smågranar, vissa dekorerade med silvriga kulor och några med ljusslingor, vid välkomstskylten i Rävlanda (som håller på att bytas ut till en ny), i en refug i Härryda och utanför skolan i Hällingsjö. En stor gran har placerats vid bygdegården i Rävlanda och en vid hembygdsgården i Härryda.

Försvann i fjol

Det var i fjol som granarna i kommunens större orter uteblev för första gången. Lovisa Gustafsson förklarar att det till viss del är en prioriteringsfråga. Budgeten ska räcka till att skapa grönskande rabatter året om. På våren fylls urnor med blomsterlökar, på sommaren är det sommarblommor och på hösten fylls urnorna med höstfägring.

För att spara både pengar och miljö satsar kommunen på dekorationer som går att återanvända. De ska också fungera hela vintern och inte bara fram till jul.

– Vi har vinterbelysning och inte bara julbelysning för att det ska fungera en hel säsong. Vi vill ha hållbara lösningar som man kan använda år efter år, säger Lovisa Gustafsson.

Krävs en kranbil

En stor julgran måste fraktas och lyfts med hjälp av en kranbil vilket kostar mycket pengar. Dessutom går den
bara att använda under några veckor fram till jul.

I stället har man i år valt att dekorera bron mellan bussterminalen och Mölnlycke centrum med ljus-
slingor och granris. På belysningstolparna sitter vimplar, på Lennart Kvarnströms plats har ljuskulor placerats ut och i Kindboparken vid infarten till Mölnlycke har de stora ekarna lysts upp.

De upplysta fåglarna som satt i en ek intill bron mot bussterminalen kommer inte upp i år, dels för att få lite variation, dels för att det är dyrt att anlita arborister för att sätta upp dem och för att fåglarna börjar bli utslitna och hade behövt en hel del reparation.

Hindar i Hindås

Landvetter centrum har pyntats med granhjärtan och fjärilar. Dessutom har det satts upp ljussatta växtspaljéer som ska stå kvar även efter jul.

Även i år har hindarna, ljusskulpturer formade som hindar på språng, hittat till Hindås och belysningsstolparna vid stationen har fått lysande stjärnor.

På de mindre orterna har det varit svårare att få till nya hållbara lösningar, bland annat på grund av att kommunen inte har så mycket egen mark där. Därför kommer Härryda och Rävlanda att lysas upp med stora julgranar även i år

– Det ska vara något som livar upp det. Då kan vi dessutom kombinera dekorationen med lite gallring i våra skogar, säger Lovisa Gustafsson.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook