• Bild: Anna Mattisson
    Behöver hjälp. Häxan Korp har öppnat en portal av misstag och släppt ut bokkaraktärer. Figurer som i sin tur tagit saker som barnen behöver för att få allt i ordning inför starten i trolldomskolan. Barnen måste lösa problemet.
  • Bild: Anna Mattisson
  • Bild: Anna Mattisson
  • Bild: Anna Mattisson
    Problemlösning. Peter Pan dök upp bland bokhyllorna i Mölnlycke bibliotek. Barnen fick lyktan de behövde mot att de hjälpte honom hitta Tingeling.

På äventyr i en annan värld

Lajv

I måndags började höstlovet med ett Harry-Potter inspirerat lajv på Mölnlycke kulturhus.
Tio barn mellan nio och tolv år kastade sig rakt in i ett äventyr med försvunna ritualsaker och sagofigurer som rymt ur sina böcker.

Ugglorna har kommit till barnen med meddelandet: du har magiska krafter och ska få börja på trolldomskolan Draupner. Skoluniformerna har redan levererats, men precis som i Harry Potters värld behövs fler saker för att börja skolan, som trollstavar och böcker. I dag ska alla blivande elever träffa häxan Korp på biblioteket för att få hjälp att köpa de magiska artefakter de behöver.

Men allt går inte som planerat! Häxan har råkat öppna en portal som släppt ut figurer ur böcker, och figurerna har tagit de saker som behövdes till barnens nödvändiga ritualer. Korp har en lång lista med prylar som försvunnit.

– Jag behöver er hjälp för att hitta dem!

Det är måndag och ungefär en halvtimme har gått sedan de tio barnen samlades i Mölnlycke kulturhus för att prova på att lajva. När de först kom hit var stämningen lite nervös och tystlåten. Så fick de namn, korta beskrivningar av de karaktärer de ska spela och mer koll på vad lajv egentligen handlar om.

– Vad skulle ni säga att ett lajv är, frågade Josefin Westborg från Lajvverkstaden, som leder lajvet tillsammans med kollegan Sara Podda.

Barnen funderade. En som provat tidigare höjde sin hand.

– Det är som ett rollspel som inte är så jätteplanerat.

– Jättebra! Ett lajv är ett levande rollspel. Och i motsats till teaterpjäser finns det inget manus.

Josefin Westborg gick igenom vad som behövs för ett lajv: en värld, roller, något som händer och regler för hur till exempel magi fungerar i just den här världen.

– Om vi vuxna säger ”Det här är magisk tejp! Om ni sätter den på en fot går det inte att lyfta foten”, då är det så, sa Josefin Westborg och avslutade med det viktigaste:

– Det viktigaste med ett lajv är att vi tillsammans försöker skapa en rolig och spännande berättelse. Man kan inte vinna ett lajv.

Och så släpptes barnen ut på det Harry Potter-inspirerade äventyr de är mitt i nu. Barnen letar sig fram mellan bokhyllorna på jakt efter sagofigurer på rymmen, och de saker figurerna fått med sig. En halvblind bibliotekarie med dålig sakkunskap finns på plats som stöd, men är inte till mycket nytta. Som tur är finns det gott om påhittighet i barngruppen. När de hittar Peter Pan, som i sin tur söker efter Tingeling med handen om den lykta barnen behöver, är de genast igång med att förhandla.

– Om vi hjälper dig att hitta Tingeling, får vi lyktan då?

Peter Pan förklarar att lyktan behövs för att Tingeling ska komma. Hon gillar ljus och ljud.

– Vi kan tappa massor av böcker i golvet, föreslår ett barn.

– Då skrämmer vi nog bort henne ännu mer, misstänker Peter.

– Det finns småbarnsböcker som låter om man trycker på dem, ropar ett annat barn.

Hela gruppen försvinner mot småbarnshyllorna med Peter Pan i släptåg. Äventyret är i gång.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det