Pilotprojekt ska få fart på bostadsbyggandet

Härryda kommun

För att få fram fler bostäder snabbare väljer nu Härryda kommun att prova exploatörsdrivna detaljplaneprojekt.
Tre detaljplaner ingår i pilotprojektet som ska ge över tusen nya bostäder.

Exploatörsdriva detaljplaneprojekt innebär att den exploatör som vill bygga i ett område själv ansvarar för att ta fram underlag till en ny detaljplan. Syftet är helt enkelt att skynda på processen att få fram nya bostäder.

– Det går snabbare än om exploatörerna skulle stå i kö och vänta på att kommunen ska hinna göra en ny
detaljplan. Vi har en begränsad kapacitet och med det här försöket öppnas nya möjligheter, säger Håkan Jacobsson, samhällsbyggnadschef.

Få som har provat

Han berättar att det pratas en hel del om exploatörsdrivna detaljplaneprojekt runt om i landet men att det hittills är relativt få kommuner som har jobbat med det någon längre tid. Av den anledningen tycker han det är bra att Härryda kommun börjar med ett fåtal pilotprojekt.

Det första pilotprojektet som fick klartecken att ta fram ett förslag till detaljplan drivs av Next step group som vill bygga 850 nya bostäder i Bråta i Mölnlycke. I augusti godkändes Birgitta Wallenstams förslag om att ta fram en detaljplan för 200-300 bostäder i Björröd, Landvetter.

Det tredje pilotprojektet drivs av Förbo som vill förtäta med 300 bostäder i Säteriet i Mölnlycke. Det sistnämna projektet har ännu inte klubbats igenom i kommunfullmäktige.

Tar fram underlag

Exploatörerna får själva ta fram de utredningar och underlag som krävs för att göra en detaljplan. Kommunen har en rådgivande roll, kontrollerar att underlaget fungerar juridiskt och ansvarar för samråd och granskning. Den dagen det är dags att anta detaljplanen krävs fortfarande ett beslut i kommunfullmäktige.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook