Tecken att ta på allvar

Gästkrönikan

Idag är det många människor som lider av ”utmattning”. Vi möter dessa dagligen inom primärvården. Tecken på allvarlig utmattning av en stressad livsföring är trötthet som man inte kan vila sig ifrån. Nedsatta kognitiva funktioner som problem med minne och att tänka normalt. Och en känsla av att minsta hinder stressar. När vi dessutom börjar sova dåligt, är inte fallet långt borta. Det är sällan enbart arbetssituationen som skapar stressen. I majoriteten av fallen finns faktorer också utanför arbetet som stressar. Exempelvis en dålig relation eller tidigare trauman. Därtill ytterligare krav på våra livs succé och välstånd.

När jag frågar mina patienter om de fick några varningssignaler innan de ”gick in i väggen” svarar ingen nej. Alla har hört rösten. Som högljudda viskningar om natten.

Många människor bär runt på en ångestväckande känsla av att de lever ett parallellt liv med det som skulle kunna vara det äkta. Som att i hög hastighet susa fram på ett tåg och med fasa inse att man egentligen befinner sig på fel tåg. Och samtidigt veta att man ännu inte vet vilket som är det rätta tåget. Detta skapar stress. Existentiell stress. För många människor gäller det att förstå sin utmattning som symtom på en existentiell problematik. Man kan förstå den stressrelaterade krisen som ett sätt att springa mot nöd-
utgången i sitt liv.

Kriser kan många gånger vara hoppfulla, de kan förnimma oss om något annat där bortom, ibland en positiv förändring. Men i utmattningskrisen finns också en farlighet. Om man bortser från kroppens och själens mående och med övermod ställer sig över varningssignalerna kan det få stora somatiska och psykiska konsekvenser över lång tid. Här handlar det om konsekvenser där kommunens och landstingens program har svårt att nå dig.

I utmattningskrisen finns alltid frågan om meningen med livet. Vad håller jag på med? Är det värt det? Vill jag leva såhär?

När människor faller som furor runtomkring, ner i hål av trötthet och förvirring, är något väldigt fel.

Själen vet långt innan dig, att du är ute på ökenvandring. Att du inte lyssnat. Att man har en gräns blir för många en ny insikt. Gränsen skapar en situation där vi tvingas konfrontera existentiella frågor, som är viktiga för att förstå den här utbredda problematiken.

  • Martina Börjesson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det