• Bild: Anna Mattisson
  Visar julvävar. Ros-Marie Carlsson är en av utställarna från Vävgården i Rävlanda.
 • Bild: Anna Mattisson
  Damast. En av vävteknikerna som visas upp på utställningen.
 • Bild: Anna Mattisson
  Munkabälte. Med ivävda linkapslar som dekoration.
 • Bild: Anna Mattisson
  Rosengång. Med tomtar, snögubbar, lucior och snöflingor i mängd.

Vävutställning med röd tråd

Vävning

– Vi har försökt få med så många olika tekniker och material vi kan, säger Ros-Marie Carlsson, en av väverskorna från gruppen Vävgården i Rävlanda.
I tisdags hade de vernissage för sin utställning på biblioteket i Rävlanda.

– Vi har jul som tema. Det är tur att vi begränsade oss för vi fick inte plats med allt vi släpade hit ändå, säger Ros-Marie Carlsson skämtsamt.

Framför henne på Rävlandas bibliotek fylls en utställningsvägg med små och stora vävar. Här finns det bonader, kökshanddukar, underlägg och en rad andra prydnader och praktiska vardagsföremål. Allt går i klassiska julfärger och mönster och teknikerna varierar stort. En lapp hjälper besökaren att förstå vad det är som Vävgårdens deltagare skapat. Som en duk vävd i damast.

– Damast tycker jag är jätteavancerat. Det är så mycket att tänka på med den vävtekniken, säger Ros-Marie och tittar imponerad på konsthantverket som en av de andra gruppmedlemmarna skapat.

Så går hon vidare, visar och pekar på en väv full av tomtar och snögubbar gjord med tekniken rosengång, en annan väv gjord i kypert med hjärtan som plockats in och en tredje som gjorts i tekniken munkabälte, med ivävda linkapslar som dekoration.

– Och här är en vanlig löpare vävd av papperssnören. Det är ganska roligt. Du får fukta snörena först, annars blir de väldigt hårda att väva med, berättar Ros-Marie.

Materialet de använder är ofta spillmaterial som tas till vara, och papperssnörena är inte det enda ovanliga materialet.

– Dörrmattan under granen är gjord av gamla cykelslangar, berättar Ros-Marie Carlsson och pekar på en vävd och vattentålig matta som placerats under den lilla julgranen i utställningens kant.

Allt som visas upp är inte heller traditionellt platta saker. I granen hänger vävda, tredimensionella tomtar och smällkarameller och utställningsväggen pryds av vävda snögubbar och vävda dörrkransar.

Gruppen visar upp sitt hantverk då och då, men det känns extra roligt att hänga upp sina alster på bibliotekets nya utställningsvägg, tycker Ros-Marie.

– Det är roligt att vi får visa vad vi gör och kunna locka folk till biblioteket.

En tanke är också att kanske locka till sig någon till gruppens sista lediga vävstol. Själv har Ros-Marie vävt sedan 1972. Vävgården har hon varit med i de senaste 15 åren och hon gillar att skapa tillsammans med andra. Det finns alltid någon att inspireras av och som kan hjälpa en om en kört fast.

Utställningen pågår till den 15 december.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det