• Bild: JENNY FÖRANDER
  EXPERIMENTERAR. Cheryl gillar att prova nya smaker på sina cupcakes. De här är gjorda med nutella och hallon.
 • Bild: PRIVAT
  KOMPANJONER. Cheryl Parks kom med idén att starta catering med afternoon tea. Vännen Cecilia Carlströmer som alltid älskat att baka nappade.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  GAMMALDAGS STIL. Cheryl har dukat fram te och cupcakes hemma i villan i Egypten.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: PRIVAT
 • Bild: PRIVAT
  LÄSKIGT LÄSKANDE. Afternoon tea med Halloween-tema.
 • Bild: PRIVAT
 • Bild: PRIVAT
 • Bild: PRIVAT

Afternoon tea – inte bara en kopp te

Profilen

Kärleken fick Cheryl Parks att lämna allt och flytta till Sverige.
En sak tar hon dock med sig från hemlandet – traditionen att dricka afternoon tea.
Tillsammans med vännen Cecilia Carlströmer har hon dragit igång cateringverksamheten C&C Afternoon Tea.
– Afternoon tea är inte bara en kopp te eller kaffe och en kaka. Det är en upplevelse, säger Cheryl.

Cheryl har dukat bordet med udda koppar i gammaldags romantisk stil. Hon ställer fram ett tvåvåningsfat fyllt med nybakade cupcakes och häller upp te ur en blommig kanna.

– Allt porslinet är vintage från second hand-affärer. Både jag och Cecilia älskar vackra saker, säger Cheryl.

Merparten av sitt liv har hon levt i ”a place called Surrey” (”a place called” har hon lagt till för att inte folk hon möter ska tro att hon säger ”Sorry”) nära Brighton i England.

– Jag var gift en gång i
tiden men min son Rickys pappa försvann när Ricky var tre år så jag har tagit hand om och uppfostrat min son själv. Nu är han 29 år, berättar Cheryl.

Jobbat hårt

Hon har jobbat hårt och haft många olika yrken. Från början utbildade hon sig till florist och hade bland annat Lady Diana som kund. Efter drygt tio år i branschen blev Cheryl allergisk och tvingades sadla om. Via flera olika jobb blev hon så småningom manager på det stora byggföretaget WSP där hon
ansvarade för kontakten med deras kunder.

– Det var ett bra jobb och jag hade inte en tanke på att någonsin flytta till ett annat land, säger Cheryl.

Men så fick hon kontakt med Anders och de började skriva till varandra. När de sedan träffades upptäckte de att de hade samma typ av humor och liknande intressen.

– Vi älskar musik båda två. Anders är min själsfrände, annars hade jag inte lämnat allt som jag älskar så mycket, min son och mina vänner. Jag sålde mitt hus men min katt tog jag med mig. Jag tror hon är 18 år nu, säger Cheryl.

Flyttade till Egypten

Det har gått fyra år sedan flytten. På den tiden har paret hunnit lämna Anders lägenhet i Hisingsbacka för ett hus i Egypten utanför Hällingsjö.

– Jag trodde aldrig Anders skulle flytta från stan, men vi förälskade oss i Egypten när vi var här på besök och så blev det här huset till salu. Mina vänner från England säger att de inte skulle kunna bo här för att det är så tyst, men det är just det vi älskar, säger Cheryl.

För ett år sedan gifte de sig och hade fest på deras stora altan med utsikt ner mot sjön. Cheryl har läst svenska på SFI, men känner sig fortfarande mer bekväm med att prata engelska.

– Jag älskar Sverige, alla sjöarna och Liseberg. Jag tar med alla vänner som kommer på besök till Liseberg, det är så fint, speciellt nu när det är jul, säger Cheryl.

Det hon saknar från England är framför allt sin son, andra släktingar och goda vänner.

– Vänner som man har haft i 30 år är nästan som syskon, man har en historia tillsammans. Jag är lyckligt lottad som har några riktigt goda vänner och jag har haft turen att möta fantastiska vänner här i Sverige också, säger Cheryl.

Billigt att flyga

Avståndet till vänner och familj i England känns inte heller så stort. Flygbiljetterna är billiga och på fem timmar tar hon sig från dörr till dörr.

Att få ett jobb i det nya hemlandet visade sig dock vara en tuff utmaning. Efter att hon sökt 160 jobb utan att få napp växte idén fram om att starta egen afternoon tea-catering. En bekant i England driver ett sånt
företag som har gått så bra att de nu kan anställa mer personal.

– Afternoon tea är väldigt populärt i England. It is a
”feel good-thing to do”. Man kan ha det för att fira en födelsedag, att någon går i pension eller ett bröllop. I England brukar vi ha det efter jul för att liva upp vardagen när det är så mörkt, till våren och på sommaren. Any excuse really, säger Cheryl.

Hon ser det som ett bra tillfälle att träffa sina vänner.

– Du vill ju inte alltid gå till puben. De flesta kör bil och då kan man inte dricka öl, säger Cheryl.

Vännen nappade

Hon nämnde idén för sin vän Cecilia som nappade direkt. Medan Cheryl gillar att laga mat och bjuda hem vänner på middag har Cecilia alltid haft bakning som ett stort intresse. Efter några år av förberedelser har företaget C&C Afternoon Tea nu kommit igång och är redo att ta emot beställningar.

Det enda kunden behöver göra är att bidra med ett bord. Sedan kommer Cheryl och Cecilia dit och dukar fint med porslin och blommor. Med sig har de också ett överdåd av nybakade kakor och cupcakes och förstås te och kaffe. De har också mackor och scones på menyn, men i England förknippas
afternoon tea framför allt med mängder av kakor. ”It’s all about diving into the
cakes”, som Cheryl säger.

– Det är ”wow-faktorn” vi är ute efter. Vi dukar bordet så vackert som möjligt. Det är inte bara kakor utan goda kakor. Vi vill att gästerna ska vara glada och få en speciell upplevelse. Vi håller oss i bakgrunden, serverar och ser till att inget tar slut.
Efteråt är det vi som städar upp och tar hand om disken, säger Cheryl.

Engelsk musik

De brukar också ha med sig passande musik, framför allt engelsk 30- och 40-talsmusik, som spelas i bakgrunden.

– Det är lite som att förflyttas tillbaka i tiden.

Cheryl ser verksamheten som betydligt mer än bara ett jobb. Hon älskar att vara kreativ och stå i köket och prova fram nya recept men också att göra andra människor glada.

– I’m a ”feeder”. Jag älskar när folk äter min mat. Jag blir så glad av att glädja andra människor, det är det bästa jobbet i världen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det