Alltid redo för utveckling

Profilen

– För min del handlar det hela tiden om att utvecklas och utmanas som person. Scouterna är en ultimat utmaning, säger Johan Udén, årets föreningsprofil i Härryda kommun.

När Johan Udén var barn var hans pappa duktig på att följa med på skol-
utflykter och andra aktiviteter. Han minns det med värme, och när äldsta sonen började i andra klass letade Johan efter någon fritidsaktivitet som de kunde göra ihop. När sonen plötsligt blev sugen på scouting och Landvetter scoutkår visade sig behöva ledare var det givet att Johan skulle hänga på. Hans fru anmälde honom genast och Johan hittade en gemenskap han älskar.

Nu har han varit ledare i drygt fyra år, och båda sönerna är med i kårens patruller.

Var själv scout

Johan är själv gammal scout, och varvade patrullivet i Landvetter scoutkår med fotboll under sin uppväxt. Som 18-åring var han scoutledare, men sedan föll den delen av livet i skymundan. Han gick ut hotell- och restauranglinjen på gymansiet, flyttade till Spanien ett år för att jobba på restaurang, kom hem för att göra lumpen och susade vidare mot London.

– Jag jobbade drygt fyra år på en restaurang i London med en mycket strikt hierarki där kökschefen gormade. Den sortens ledarskap tror jag inte på. Man ska aldrig behöva vara rädd för någon, då mår man inte bra. Både i föreningslivet och arbetslivet ska man må bra, säger Johan bestämt.

Vill få barnen att växa

När han nu är tillbaka i Landvetter scoutkår vill han vara en så bra ledare han bara kan. Bland annat handlar det om att hela tiden jobba för att barnen ska växa som människor. Barnen ska tidigt lära sig ta ansvar och lära sig reflektera över sitt eget och andras beteende och det ska inte finnas så många förbud. Samtidigt som det finns en del tydliga regler, som att det inte är okej att slåss och att ingen får springa med en kniv i handen, vill ledarna inte begränsa barnen. Och de vill inte bete sig aggressivt mot dem.

– Vi skriker inte åt någon. Om ett barn är argt går det inte in något om man skriker åt det. Det gapar bara tillbaka. Man tilltalar barnen på samma sätt som man vill att de ska tala till en själv, säger Johan.

Lärorikt med föreningsliv

Föreningsliv i sig fyller en stor och viktig funktion, menar han.

– Du lär dig så mycket i en förening. I scouterna lär du dig samarbeta i grupp, att alla ska vara delaktiga och att se varandra. Och barnen får lära sig leda varandra, säger Johan och fortsätter entusiastiskt.

– Och de får komma ut och leka, det är viktigt. Vårt samhälle blir mer och mer stillasittande.

Förutom att vara avdelningsledare för en patrull har Johan haft huvud-
ansvaret för de två senaste årens stora kårläger. Han lägger ner mycket tid och engagemang, men tycker också att han får ut mycket av sitt ideella arbete.

En av de mest spännande delarna med att vara scoutledare tycker Johan är att se barnen utvecklas och växa i sig själva.

– Det är fantastiskt roligt att se det och veta att man själv varit en del av att få det att hända. Det är en belöning i sig att se hur glada barnen blir när de klarat något.

Skapar gemenskap

Gemenskapen han får del av, både med barnen och de andra ledarna, är också viktig för honom. Han lär sig mycket av att se de andras ledarstilar och sättet han arbetar med barnen lär honom vara en bättre chef på restaurangen där han jobbar som köksmästare. Bland annat har han lärt sig vara tydlig och förklara kluriga saker enkelt.

– Du lär så länge du lever. Så länge du har kunskapstörst är möjligheterna oändliga, säger han och fortsätter.

– Man kan gå hur många ledarskapsutbildningar som helst, men om man inte övar blir man inte bättre. Bästa sättet att öva är med barn.

Viktigt att tänka självständigt

Dessutom har han lärt sig mycket om vikten av att låta folk tänka själva, både barn och vuxna.

– Jag försöker få med personalen på restaurangen i hela processen med att kombinera och skapa maträtterna, säger han och menar att det stärker gemenskapen och engagemanget hos kockarna.

– Handlar det om något du varit med och tagit fram har du en helt annan stolthet över det än annars.

Gott om ledare

Många föreningar har svårt att locka till sig ledare på ideell basis. I Landvetter scoutkår verkar det dock inte vara några bekymmer. Johan berättar om gemenskapen mellan de vuxna och om speciellt avsatt tid för ledarmys där de till exempel hittar på en aktivitet tillsammans eller umgås på annat sätt. Att så många vill engagera sig gör det också lättare att locka till sig fler ledare.

– Du måste inte gå på alla möten, det är en trygghet att vi är så pass många. Och att vi vågar ta hjälp av de äldre barnen gör det enklare, säger han och berättar att de äldre barnen kan välja att vara hjälpledare för de yngre.

– Vi har eldsjälar i vår förening, det är fruktansvärt viktigt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det