• Bild: JENNY FÖRANDER
    OVISST LÄGE. Förvaltningsrätten anser att kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg inte hade rätt att underteckna förlikningsavtalet med Råda Säteri och Gästgifveri AB. Kommunen kommer att överklaga.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Dom slår kommunen på fingrarna om Råda-förlikningen

Mölnlycke

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg och kommundirektören Peter Lönn hade inte rätt att skriva under förlikningsavtalet med Råda Säteri och Gästgifveri AB.
Det meddelade förvaltningsrätten i en dom i tisdags.
Nu överklagar kommunen beslutet.

Turerna fortsätter kring det förlikningsavtal som skulle ge kommunen rådighet över Råda Säteri två år i förväg samtidigt som det skuldsatta bolaget Råda Säteri och Gästgifveri bland annat skulle få fem miljoner kronor och avskrivna skulder.

En starkt kritisk kommuninvånare överklagade ärendet till förvaltningsrätten för att bland annat pröva underskrifternas giltighet på förlikningsavtalet. Han menar att varken Per Vorberg eller Peter Lönn haft rätt att ingå en förlikning med bolaget på det sätt som skett.

Förberedande avtal

I ett svar till förvaltningsrätten skriver kommunen att det handlar om ett förberedande förslag till förlikningsavtal och att både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige måste godkänna det för att det ska gälla. Kommunen ser det därför som en fråga av förberedande art, och sådana går inte att överklaga.

Samtidigt drog kommunen tillbaka en stämning i tingsrätten mot bolaget så snart avtalet undertecknats. Att delar av avtalet börjat gälla direkt samtidigt som kommunen säger att det bara handlat om att förbereda ett förlikningsavtal för senare beslut ser förvaltningsrätten som märkligt. ”Logiken i resonemanget inger betänkligheter”, skriver rådman Magnus Nylander i domen.

Eftersom vissa delar av kontraktet började gälla direkt vid undertecknandet och alla punkter i förlikningsavtalet hänger ihop menar förvaltningsrätten att det är helt i sin ordning att överklaga.

Var inte så bråttom

Nu har förvaltningsrättens dom kommit: Kommunstyrelsens ordförande har bara rätt att besluta på kommunstyrelsens vägnar i ärenden där det är bråttom och inte finns tid att vänta.
Så bråttom har det inte varit i det här fallet, menar Magnus Nylander. Per Vorberg hade därför inte rätt att skriva under förlikningsavtalet.

Inte heller kommundirektör Peter Lönn hade rätt att signera ett avtal på det sättet. I domen står att han kunnat göra det om det inte rört sig om så mycket pengar: ”Det överklagade
beslutet rör ett belopp som helt uppenbart överstiger den i delegationsordningen satta beloppsgränsen. Kommundirektören har därför inte haft rätt att fatta det överklagade beslutet”.

Allt nollställs

Domen betyder att förlikningsavtalet inte gäller och att allt nollställs, som om förlikningsavtalet aldrig skrivits under. Kommunen nöjer sig dock inte med det.

– Vi kommer att överklaga. Vi delar inte rådmannens uppfattning, säger Per Vorberg och berättar att överklagan är på väg att formuleras.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook