Bild: HENRIK SENNELÖV
INGEN FAST PUNKT. Barnen i familjen mår dåligt av att tvingas flytta mellan olika andrahandsboenden, men det är inte tillräckligt för att socialtjänsten ska kunna hjälpa till att hitta en fast bostad. (Bilden är arrangerad)
Bild: HENRIK SENNELÖV
INGEN FAST PUNKT. Barnen i familjen mår dåligt av att tvingas flytta mellan olika andrahandsboenden, men det är inte tillräckligt för att socialtjänsten ska kunna hjälpa till att hitta en fast bostad. (Bilden är arrangerad)

Får ingen hjälp att hitta en fast bostad åt familjen

Härryda kommun

Bostadssituationen är tuff för många Härrydabor.
En av dem är Elin, som flyttar runt mellan andrahandskontrakt med sina två yngsta barn och kämpar i motvind för att få hjälp från socialtjänsten.

Elin gråter när hon sätter sig ned i intervjurummet på redaktionen och berättar. Det är en tuff tid, så mycket har hänt. Förtvivlan ligger på lur bakom orden.

– Jag och mina barn är helt slut. Vi orkar inte med fler lägenheter i andra hand. Vi behöver ett förstahands-
kontrakt men soc hjälper oss inte. Jag är helt sönderstressad och skitorolig för att gå in i väggen för då får jag inte behålla de yngsta heller. Barnfamiljer borde prioriteras, särskilt när jag gjort allt jag kunnat.

Låg efter med hyran

Elins historia börjar med obetalda hyror. Hon har fyra barn, med två olika pappor. De båda yngstas pappa skulle
betala hälften av hyran och Elin dubbelkollade noga att den kom in, men slutade med det när allt verkade rulla på. Enligt henne slutade han sedan att betala. Efter ett halvår fick hon ett brev från Kronofogden.

– Då var skulden så hög att jag inte kunde lösa det.

Elin och barnen, som alla bodde hos henne, vräktes från radhuset som varit deras hem och hon fick en betalningsanmärkning. Ett faktum som gjort det mycket
svårt att hitta ett annat boende.

Placerades hos pappan

Elin gick till socialtjänsten och berättade att familjen snart skulle stå utan boende. Hon valde också att berätta
för skolan, förskolan och BVC om sin situation, med tanken att deras ord skulle visa för socialtjänsten hur allvarligt problemet var. Alla tre anmälde situationen.

– Socialtjänsten hade ett nätverksmöte och kopplade in alla som gick om hur
situationen kunde lösas. Det slutade med att de placerade mina äldsta barn hos pappan tillfälligt tills jag ordnat
boende. Elin upplever det som att familjen splittrades, något som tagit mycket hårt på henne.

Med en prick i registret var det inte heller lätt att fixa boende på egen hand, och någon hjälp från socialen får Elin inte.

– Jag har bett om hjälp och fått avslag. De skriver att de anser att man klarar sig. Jag säger att jag inte gör det och skola, BVC och dagis styrker det, men soc gör ingenting. I och med att jag har en prick får jag inget boende. Det enda jag behövde var förtur till ett boende så jag kunde behålla mina barn.

Går upp klockan fem

I stället har hon och de två yngsta barnen flyttat runt mellan tillfälliga boenden på olika orter i Härryda kommun. Under 1,5 år har de flyttat fyra gånger. I deras nuvarande hem får de bo kvar fram till slutet av april då det är dags att flytta igen. För att barnen ska slippa
byta förskola vid varje flytt får de nu kliva upp vid fem varje morgon för att ta tåget dit innan Elin ska vara på jobbet några mil därifrån.

De yngsta har det jobbigt. Elin berättar att hon precis fått en ny orosanmälan från BVC om att ett av barnen inte mår bra.

Socialtjänsten har föreslagit att familjen flyttar till en plats i landet där det är lättare att få bostad, men det vill Elin inte. Hon vill vara nära sina äldsta barn som ju bor hos pappan, och tror inte att de vill flytta vart som helst. Nu träffar hon bara de äldsta barnen kort och sporadiskt.

– De är arga och vill inte träffa mig. Jag har flyttat runt ganska mycket, jag tror det är tufft för de äldsta. Om jag flyttar runt hela tiden finns det ingen chans att jag kan ge de stora en fast punkt så de ska bo hos mig igen.

Fotnot: Elin heter egentligen något annat.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook