Oppositionsrådet: ”Kommunen har inte tagit de chanser som getts”

Härryda kommun

– Vi hade behövt vända på alla stenar som går att vända på. Det tycker jag inte att man gjort, säger oppositionsrådet Patrik Linde (S).
Han tycker dock att hans eget parti legat på bra för att få kommunen att ta de chanser som funnits att lösa boendesituationen för fler nyanlända.

Hade mer gjorts hade Härryda kommun sluppit hamna på Migrationsverkets top tio-lista över kommuner med flest antal anvisade personer med uppehållstillstånd som inte tagits emot inom två månader, menar Patrik Linde (S).

– Jag upplever att kommunen inte tagit de chanser som getts, säger han.

Vill låna till borätter

För att dämpa det skriande behovet av bostäder presenterade S ett förslag till lösning i sitt budgetförslag i höstas. De ville att kommunen skulle låna 50 miljoner kronor för att köpa 45 bostadsrätter som ska hyras ut till nyanlända och andra personer med socialt behov av hjälp i boendefrågan. Det hade inte löst situationen innan årsskiftet, men hade det funnits en lösning snabbt därefter kanske det varit lättare att få lite mer tid på sig från Migrationsverket, menar Patrik Linde.

Förutom budgetförslaget som inte klubbades igenom lyfter han fram två andra förslag som hans parti velat genomföra under året, men inte heller fått gehör för.

Ville ha kvar modulerna

Socialdemokraterna röstade emot försäljningen av Pulkabackens boende i Hindås, där ensamkommande tidigare bott och där de menar att andra nyanlända hade kunnat rymmas. S och MP röstade också nej till försäljning av de moduler som förvaltningen köpt in när flyktingströmmarna var som störst.

– Med moduler och Pulkabacken hade vi inte löst bostäder till alla, men vi hade inte varit på Migrationsverkets lista, säger Linde.

Samtidigt menar han att det är svårt att lösa bostadsproblemet helt, som läget är nu.

– Fullt ut hade vi nog bara löst det om vi vetat om det kommande behovet och varit i framkant.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook