Arkivbild: PETER GUSTAFSSON
STÅR TOM. En läsare har förslagit att Pixbo montessoris gamla lokaler som nu står tomma ska användas till bostäder åt nyanlända.
Arkivbild: PETER GUSTAFSSON
STÅR TOM. En läsare har förslagit att Pixbo montessoris gamla lokaler som nu står tomma ska användas till bostäder åt nyanlända.

Prioriterar byggande framför snabb hjälp

Härryda kommun

Sedan Härryda-Postens artikel förra veckan om att kommunen inte tar emot nyanlända i tid har flera läsare hört av sig.
De vill veta hur politikerna står i frågan och ger egna förslag till lösningar av boendesituationen.

Bland de tips som trillat in föreslår en läsare att Pixbo montessoriskolas gamla lokaler ska användas. En annan undrar vad som hände med flyktingboendet i Tahult, som skulle byggas för ensamkommande barn och unga, och om det går att använda.

Kommunalrådet Per Vorberg (M) förklarar att det inte är fullt så enkelt. För byggnader som ska användas som bostäder i kommunal regi krävs att särskilda brandskyddsregler uppfylls.

– Vi skulle till exempel kunna öppna Örtagårdens förskola igen men då skulle vi behöva bygga om den och det tar ett antal månader,
säger Per Vorberg.

Stoppade nybygget

Byggplanerna för boendet i Tahult stoppades i våras sedan det visat sig att det inte längre fanns behov av ett nytt boende för ensamkommande barn och unga. Kommunalrådet Per Vorberg förklarar att byggandet inte
kunde omvandlas till hus speciellt reserverade för nyanlända.

– Jag har inte som ambition att kommunen ska gå in och bygga villor till nyanlända. Det finns ingen rättviseaspekt i det, säger han och menar att många kommuninvånare utan flyktingbakgrund redan står i kö för ett eget hus.

I våras beslutades också att de omdebatterade moduler som kommunens tjänstemän köpt in då flyktingströmmarna var som störst skulle säljas. Per Vorberg står fast vid att modulerna inte är rätt väg att gå.

– Moduler i ett industriområde tror vi inte är en bra lösning. Kommunfullmäktige har enhälligt sagt att vi ska erbjuda plats i ordinära bostäder. Det tycker vi gäller, säger han.

Krävs vatten och avlopp

Precis som med villavagnarna som står obebodda på Hindås camping kräver moduler dessutom vatten och avlopp och några månader för att kunna etableras. De kan alltså inte börja användas genast.

– Det finns också ett alternativ att kommunen köper upp husvagnar, men är det verkligen såhär vi vill ha det? Det blir inte någon bra integration. Vi vill att det ska bli så bra som möjligt, säger Per Vorberg.

Han är mycket kritisk till både regeringen och länsstyrelsen, som han menar inte gör något för att underlätta bostadsbyggandet.

– De vill inte underlätta för kommunerna. Det finns små saker de kan göra för att underlätta men de gör det inte, de bryr sig inte.

Migrationsverkets sätt att hantera bostadsproblemet tycker han också lämnar mycket att önska. Kommunen och Migrationsverket har haft flera möten där kommunen försökt få mer tid på sig att fixa fram riktiga
bostäder, men myndigheten är orubblig.

– Migrationsverket bryr sig inte om att det är bostadsbrist men bidrar inte heller till att göra det enklare. Jag känner att de inte tar sin del av ansvaret, säger Per Vorberg.

Tar tid att bygga

Att det inte skulle gå att bygga tillräckligt snabbt har kommunen vetat hela tiden, det tar tid att få detaljplaner att gå igenom och genomföra en byggnation.

– Även om vi visste i januari att vi behöver 140 bostäder så tar det tid att få fram dem. Det går inte fortare att bygga bara för att nyanlända kommer, det är samma lagar som gäller, säger Per Vorberg.

Fokus har lagts på bostadsbyggande, inte att ordna med tillfälliga lokaler.

– Vi kan inte lägga tid och resurser på tillfälliga lösningar när vi kan lägga allt fokus på att skapa permanenta boenden, säger Per Vorberg.

Samtidigt måste de nyanlända som kommunen tilldelats få tak över huvudet.

Att kommunen inte agerat tidigare för att se om det går att bygga om förskolor och liknande till temporära bostäder förklarar Per Vorberg med att de från början trodde att det skulle gå att lösa bostadsproblematiken på annat sätt, bland annat genom naturliga flyttar hos Förbo. Men få har valt att flytta just nu.

Han förklarar att kommunen också försökt lösa problemet genom villavagnar vid Hindås camping, som dock inte kan användas på grund av strandskyddet som länsstyrelsen inte vill rucka på, och genom att be invånare hyra ut rum eller lägenheter.

– Vi kommer att försöka lösa boendet för så många som möjligt, säger Per Vorberg.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook