• Bild: Anna Mattisson
    Humor. Hanna Esping Östlin har precis kommit ut med en ny bok, full av bilder och underfundiga texter.

Skapar fotobok med fantasin i fokus

Foto/skrivande

Livet bland mossa, blommor och insekter är fullt av humor för den som har fantasin med sig när hen ser dem.
En som definitivt har det är Hanna Esping Östlin, från Pixbo, som precis släppt en bok med foton och texter om det hemliga livet bland naturens minsta varelser.

– Mina promenader går inte alltid så fort. Det kan ta en timme att gå ett varv runt huset om kameran är med. Och det blir mycket krypa och kräla, säger Hanna Esping Östlin.

Resultatet av allt krypande finns att se i nya boken Instaword & photogram. Varje uppslag består av en bild och några rader text. En snigel som i full fart och med god marginal jublar över en löparseger, mossvarelser som flyr i vild panik från ett jagande pinn-monster, blommor som med sina kronbladshuvuden tätt ihop planerar sitt nästa superhemliga drag, en vitluddig blomknopp i behov av rakning inför sin 90-årsdag…

Tillsammans bildar bilder och texter en underfundig humorbok där läsaren får stiga rakt in i Hanna Esping Östlins huvud, som hon upplever världen när hon är ute på sina promenader.

– Det är oftast inte efterkonstruktioner, jag ser det såhär. Jag har alltid associerat mycket och haft en stor portion fantasi, säger hon.

Boken ser hon som något roligt och kreativt, både för sig själv och läsarna, men också som en samhällskommentar.

– När allt snurrar så fort i vardagen är det viktigt att stanna upp och se det lilla, uppskatta det man har, säger hon.

Hanna har tagit uppskattandet av det stora i det lilla ovanligt bokstavligt. De flesta av bilderna är i macro, fotade mycket nära små små växter och insekter.

Fotograferandet började Hanna med på folkhögskola. Egentligen läste hon silversmide, men fotograferandet som ingick i kursen var så roligt att hon bestämde sig för att välja det som inriktning i stället året därpå.

För fem år sedan, när hennes barn blivit lite äldre, köpte hon sin första digitalkamera och kastade sig in i macrofotograferandets värld.

– Fotograferande är mitt sätt att uttrycka mig konstnärligt. Det ger mig egentid och mindfulness, det är min kanal för att få energi. Helst vill jag gå ensam med min kamera. Då är det bara jag och mina filurer som umgås.

Från början lade Hanna ut sina bilder och texter på Instagram. Det var följarna där som övertygade henne om att trycka en bok. Att bestämma vilka bilder som skulle komma med var dock inte helt lätt. Efter att ha hittat sina personliga favoriter och fått lite extern hjälp med urvalet sållades 58 av Instagramkontots 650 bilder ut.

Även om bilderna blivit populära bland följare i olika delar av världen känns det lite extra kul att kunna visa boken i Härryda kommun.

– Även om det inte går att se är väldigt många bilder tagna lokalt, säger Hanna och berättar att de bland annat är från trädgården hemma i Pixbo och från området runt Råda, Gunnebo och Hårskeröd.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det