Bild: Anna Mattisson
Kallt. Den här damen togs till Göteborgs djurskyddsförening i Mölnlycke med förfrusna öron. Föreningen vädjar nu till alla kattägare att se till att deras fyrfota vänner inte lämnas ute långa stunder i vinterkylan.
Bild: Anna Mattisson
Kallt. Den här damen togs till Göteborgs djurskyddsförening i Mölnlycke med förfrusna öron. Föreningen vädjar nu till alla kattägare att se till att deras fyrfota vänner inte lämnas ute långa stunder i vinterkylan.

Var rädd om katten i vinter

Härryda kommun

Även om det sällan blir iskallt i Härryda kommun på vintrarna riskerar katter som är ute långa stunder att drabbas av förfrysningsskador.
Göteborgs djurskyddsförening uppmanar alla ägare att vara noga med att deras fyrfota vänner har någonstans att söka skydd mot kylan om de är ute ensamma långa stunder.

– Genom åren har vi fått in ett antal katter där det ser ut som att örontopparna nästan är avtuggade. Vi har kunnat konstatera att det är förfrysningsskador, säger Malin Nöjd, djurvårdare på Göteborgs djurskyddsföre-
ning i Mölnlycke.

Fick ungar i hundkojan

I ett av föreningens rum bor en katt som drabbats av precis det. Hon hittades i Nol, sedan en hundägare inte kunde få bort den främmande katten från hundkojan. Till slut upptäckte han att hon lagt sina tre veckor gamla ungar i kojan för att ge dem värme och en skyddad plats. Nu bor både kattmamman och de två ungarna hos djurskyddsföreningen i väntan på nya hem. Alla tre beter sig gosigt och tamt.

– Den här honan måste ha haft ett hem. Hon är så trygg. Men hon har förfrysningsskador på båda öronen. Det är som att ha amputerat toppen av öronen på henne, säger Malin Nöjd.

Krävs en skyddad plats

De flesta katter som drabbas av förfrysningsskador bor längre norrut eller är hemlösa. Malin Nöjd vill dock påminna om vikten av att också Härrydas kattägare ser över hur deras fyrfota kamrater har det på dagarna.

– Det finns djurägare som tycker att de tar ansvar för sina katter men släpper ut dem när de går till jobbet. Har katten då en plats att söka skydd på?

Risk för köldskador på svanstippar, öron, tår och trampdynor handlar inte bara om minusgrader och tiden utomhus utan också om faktorer som underkylt regn och vind. Den som inte har kattlucka och ändå vill släppa ut sin misse på dagarna kan förslagsvis bygga en skyddad plats en bit upp från marken, föreslår Malin Nöjd.

– Om man inte kan skapa det kanske man ska fundera på om man verkligen ska släppa ut katten när man inte är hemma.

Ring polisen

Om du hittar en katt som inte verkar ha något hem kan du ringa polisens hittegodsavdelning om katten är så tam att du själv kan få tag på den. Är den skygg är det bättre att ringa länsstyrelsen, som har underleverantörer som fångar in katter. Om ingen ägare hittas kontaktas sedan djurhemmet som har avtal med polismyndigheten. Om avtalsdjurhemmet är fullt har polisen andrahandsdjurhem som tar emot katterna i stället.

Ansvar att vårda

Den som väljer att själv börja ta hand om en hemlös katt i vinterkylan ska vara medveten om att det innebär ett ansvar.

– Så fort du börjar vårda och ta hand om en katt har du tagit på dig ägaransvaret, säger Malin Nöjd.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook