”Här var som en krigszon”

Tahult

Nyårsraketer färgar himlen festligt färgglad, men det är långt ifrån alla som uppskattar de vinande smällarna.
I Tord och Ulla Gustafssons stall i Tahult började hästarna det nya året med rädsla.

– Jag trodde det skulle vara lite lugnare i år för att det varit så mycket prat om att ta det vackert med raketer för både djur och barn. Men här smällde det på. Här var som en krigszon, det var värre än tidigare, säger Tord Gustafsson medan tre hundar motas ut ur köket där vi sitter.

Hästar och hundar

Totalt har han och familjen ett 20-tal hästar i stallet på gården i Tahult. Dessutom bor totalt sju hundar i hans, barnens och barnbarnens hus i området. Vissa av djuren klarar av raketer och smällare ganska bra, men långt ifrån alla. På nyårsafton såg Tord och hustrun Ulla till att ljuset var påslaget i stallet, att radion var igång och att de mest skotträdda hästarna fått mörka gardiner över de närmsta fönstren, men det hjälpte bara till viss del.

– Hästarna var skärrade, säger Ulla medan Tord berättar att en ponny sprang runt runt i spiltan medan det smällde och att ett dräktigt sto blev så rädd att hon höll på att springa över honom dagen därpå, fortfarande med panik-
artat fokus på att komma
undan faran.

– Det var en helt annan häst än vanligt. Vissa hundar kan man ta i famnen och lugna, men det är svårare med en häst på 600 kilo, säger Tord.

Hoppas på lugnt firande

Både han och Ulla är tydliga med att de inte har något emot fyrverkerier som sådana, och att de inte vill peka ut någon enskild person. Båda hoppas dock att alla i området kommer att tänka mer på djuren nästa nyår.

– Tahult är det hästtätaste området i Västsverige, det finns hästgårdar hela vägen bortigenom. Och det finns många hundar häromkring, säger Tord och fortsätter.

– Nu är det över med raketerna för den här gången, men jag vill lyfta fram det här för en annan gång. Då kanske folk kan lägga sina pengar på något roligare än raketer.