• Bild: Anna Mattisson

Heli formar sin dröm av lera

Profilen

2018 börjar spännande för Heli Gading, 56. Livet förändras, igen, och drömmar följs i delvis nya riktningar. I december fick hon barnbarn för första gången och nu släpper hon taget om butiken Helis hem för att helt satsa på keramiken och skapandet.

– Det är många i min närhet som är kreativa. De målar, fotograferar, syr… Många går ifrån stressen och hittar något kreativt att fokusera på. Och många har hittat arbeten där de kan bestämma sina arbetstider eller har kunnat gå ner i tid så de kan fokusera på det konstnärliga, säger Heli.

Hon berättar att många av vännerna börjat fundera över vad som egentligen är viktigt. Kanske är det inte att jobba 40-timmarsveckor och övertid. Kanske är det att göra sådant de mår bra av.

– Man byter yrke i dag på ett annat sätt än tidigare, man utvecklas som människa.

Full av energi

Att träffa Heli Gading är att svepas in i energi. Allt är möjligt, allt går att lösa, tillsammans med andra går det att göra vad som helst. Idéer föds och sveper förbi till och med under intervjun, det finns så mycket entusiasm och Helis drömmar och livet verkar stå i samklang. Nu ska hon följa dem och satsa på kreativiteten.

Det är inte första gången Heli drar tag i idéer och engagerar sig. Under årens lopp har hon hunnit med många projekt. Bland annat har hon varit samordnare för Hindås julmarknad och Vår på Hindås och hon sitter med i Hindås Stations Bygdegårdsförenings styrelse.

Blev ordförande

Hon har också varit ordförande i Hindås företagarförening i fyra år innan hon lämnade över stolen och tog plats som vice ordförande i stället. Att företagarföreningen
skapades från början är till stor del Helis förtjänst. Helis Hörna, Gröna Anna och Lilla Hönans tapetserarverkstad öppnade intill varandra och började samarbeta. Så föddes idén att bjuda in alla lokala företag och föreningar. Och Heli älskar det. På föreningens
morgonmöten föds idéer i mängd och nätverken täcker hela byn.

– Jag tycker det är så roligt. När man träffat så många här som är engagerade dras man med i den energin. Vi har så många idéer att vi får sålla. Men nu ligger allt på is medan stationshuset renoveras.

På ny post

Heli är också kultur-
föreningen Form och Bilds nya ordförande. Föreningens nyaste projekt är att öppna och driva en keramikverkstad, precis som de gjort innan de blev av med sin lokal för sex år sedan.

– Det känns jättekul att vi får komma igång! Jag har min verkstad hemma men det ska bli så roligt att få träffa andra, lite som att ha kollegor.

Keramik har Heli hållt på med från och till i 15 år, sedan hon besökte en keramiker på hemorten och ögonblickligen drabbades av skaparlust. I grunden är hon dock ekonom.

Helis karriär började efter gymnasiet. Hon hade jobbat för ett företag i Göteborg som sålde proviant, vin och sprit till fartyg. När hon var 18 år såldes företaget – till Heli.

– Där lärde jag mig bokföring, det var tvunget som egenföretagare. Sedan utbildade jag mig på IHM Business School och efter det började jag jobba inom IT-branschen som ekonom och blev ekonomichef.

Under tiden flyttade hon till Hindås. Och hittade keramiken.

– Jag tror man behöver göra något kreativt också när man håller på med siffror. Jag hade provat att måla tidigare men när jag provade keramik kände jag att ”det är det här…!” Så jag gick ned till deltid och gick en ettårig keramikutbildning.

Keramik ger balans

Att hålla på med keramik gav ett lugn som behövdes, inte minst de perioder då många bokslut skulle göras och det var stressigt på jobbet.

– När du håller på med keramik måste du ha fokus på det du skapar. Det gör att du får en balans i vardagen. Jag tror att det är likadant för folk som målar, sjunger i kör eller springer och motionerar. Sedan är det härligt med ett hantverk som funnits så långt tillbaka och där du kan forma saker med händerna.

Efter ett tag köpte Heli en egen drejskiva och keramik-
ugn. Först hamnade alla hennes alster hos familjen. Sedan sålde hon en del av skapelserna, bland annat genom inredningsbutiken Helis hem som hon drev på deltid samtidigt som höll sig kvar som ekonom. Efter ett tag släppte hon jobbet som ekonomichef och lade hela sin arbetstid på att driva butik.

I Helis hem fick hon utlopp för sitt inredningsintresse. Helis eget hem är vitt och lantligt idylliskt för att hon tyckte att det passade huset, men stilintresset är bredare än så och hon förändrar gärna hem och inredning.

– Inredningsintresset måste komma från mamma. Hon har alltid målat och fixat hemma och jag har också alltid ändrat om. Det är färg och form som är så roligt.

Vågade satsa

På senare tid har hon funderat på att släppa Helis hem och fokusera helt på keramiken – både skapandet och att hålla kurser. Beslutet att faktiskt göra slag i saken kom då det stod klart att den keramikverkstad som Form och Bild tänkt öppna inte kunde vara i Hindås stations källare som planerat. Heli längtade efter att få satsa på keramiken fullt ut, att få tid att utvecklas vid drejskivan och kunna fokusera på hantverk och kreativitet tillsammans med andra. Dessutom hade hon fått många önskemål om keramikkurser och visste att det fanns en efterfrågan i närområdet. Om hon la ned Helis hem och Lilla Hönan flyttade in i hennes forna butik skulle tapetserarens lokal kunna användas till keramikverkstad. Och så blev det.

Givande att möta andra

– När jag gick keramik-
utbildningen gav det så mycket
att skapa på teman och få tips och idéer av de andra. Att prata med andra keramiker och dela erfarenheter tycker jag är jättespännande, säger hon och längtar efter att allt ska vara på plats så det går att dra igång.

Att hon vågar ta steget bort ifrån tryggheten för att satsa på keramiken förklarar hon med att hon gjort det stegvis. Och att hon kan använda många olika verksamheter för att få inkomst.

– Man måste stå på lite olika ben för att det ska fungera. I alla fall är det så för mig. Jag har en trygghet i att jag fortfarande kan konsulta som ekonom, säger Heli.

Ta det stegvis

Till den som drömmer om att satsa på kreativiteten och skapandet men känner sig orolig för att släppa trygg-
heten av en anställning rekommenderar hon att ta det bit för bit. Att gå ned i tjänst eller prova på det nya parallellt med det tidigare jobbet innan det är dags att byta karriär.

– Man kan börja i mindre skala och prova först så man känner om det verkar vara rätt väg.

Själv verkar hon vara på helt rätt väg. Hon har hittat energi i Hindås, där hon har vänner och familj och kreativa sammanhang där hon trivs. Hon satsar på passionen i keramiken där hon har tusen idéer.

– Herregud, det finns hur mycket som helst man kan göra…!