Landvetter södra inte längre på regeringens lista

Landvetter

I september hamnade Landvetter södra på listan över hållbara städer som regeringen vill satsa extra på. Ett beslut som tycktes betyda ett tydligt ja till en tågstation i det nya området.
I december hade Härryda kommun dock plockats bort igen, eftersom det fortfarande är så oklart var järnvägen ska dras.

I september presenterade regeringen en lista med nio kommuner som de tänkt samarbeta med i ett projekt kring hållbart bostadsbyggande. Planen var att regeringen skulle hjälpa kommunerna lite extra med bland annat infrastrukturen.

Johan Edstav, som var regeringens samordnare i projektet, menar att det handlar om att skapa hållbarhet både för miljön och boende och näringsidkare som vill kunna ta sig till och från området smidigt.

– Tanken är att det ska bli så hållbart som möjligt när det byggs nya områden. En järnvägsstation i centralt
läge är en väldigt god möjlighet, säger han.

Säkrad station

För Härryda kommun kunde projektet ha betytt just en säkrad järnvägsstation vid Landvetter södra, förutsatt att Trafikverkets utredningar
visat att järnvägen borde gå där.

Plockats bort

Eftersom Trafikverkets utredning kring järnvägsdragningen inte är klar har dock Härryda kommun plockats bort igen från regeringens lista på prioriterade områden.

– Vi har inte klarat att få fram de utredningar som hade behövts tillräckligt snabbt. Innan det är klart hur de nya spårdragningarna ska gå har jag väldigt lite att erbjuda Härryda kommun, säger Johan Edstav.

Utredningen avslutades vid årsskiftet. När en ny tar vid i början av 2018 är det inte säkert att Härryda kommun kommer med.

– Det är för tidigt att säga. Vi måste avvakta och se var Trafikverket förordar att järnvägen ska dras, säger Johan Edstav.

Inte orolig

Kommunalrådet Per Vorberg är inte orolig.

– Våra samtal med regeringen fortsätter, säger han.

Per Vorberg påminner också om att extra hjälp från regeringen visserligen uppskattas, men inte var med i beräkningarna när arbetet för ett tågstopp i Landvetter södra påbörjades.

– Vi kör på ändå och jobbar vidare för en station.

Arbetet med Landvetter södra går samtidigt in i en ny fas. Just nu söker kommunen en VD till bolaget Landvetter Södra Utveckling AB. Bolaget bildades i november för att ha en organisation som helt fokuserar på förverkligandet av området.

Kommunens möten med byggare, forskare och experter inom natur och kultur ska också intensifieras och mer information gå ut till allmänheten.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det