Räddade kvar fotbollslaget

Mölnlycke

MÖLNLYCKE: – Vi är som bröder allihop, alla känner alla. Det kom som en chock att de ska lägga ned, sa Haidar
Baker, 18, en av fotbollsspelarna i Mölnlycke City, i torsdags.
Med en vecka kvar innan kommunens planerade nedläggning av laget lyckades tonåringarna i gruppen ändra beslutet och får behålla den gemenskap de ser som ovärderlig för många unga ny-
anlända i Mölnlycke.

Fotbollslaget som Haidar Baker spelar i har funnits i tio år – först som del av kommunens spontanidrottssatsning, de senaste fyra åren som korp-
lag. Ledarna är några av kommunens ungdomssamordnare och det är kommunen som står för träningslokalen.

Haidar Baker har varit med nästan sedan starten och sett vilken viktig funktion laget fyller. Inte minst socialt.

– Vi har många flyktingar i laget som precis kommit till Sverige. Vi hjälper de nyanlända. Jag har sett många utvecklas här, säger Haidar och berättar att det blir ett sammanhang där det går att öva på svenskan, lära sig sociala koder och få ett nätverk som förklarar hur samhället fungerar om en till exempel behöver hitta sommarjobb.

Från olika länder

Just nu är alla i laget killar mellan 14 och 20 år födda i en rad olika länder, som Thailand och Afghanistan. Alla över 13 år är dock välkomna, oavsett kön och om de är födda i Sverige eller inte.

– Vem som helst får komma och spela, så länge som de har roligt och sköter sig, säger Haidar.

Haidar beskriver Mölnlycke City som en ungdomsgård med fotbollsfokus. Vissa träffar görs också utanför tränings- och matchtiderna.

– När det är Champions league brukar vi kolla på det ihop, säger han som ett
exempel.

Lagom nivå

Att det inte är så höga prestationskrav ser Haidar som ett extra plus. Deltagarna är seriösa och vill satsa, men Korpen är en lagom nivå.
Under inomhussäsongen träffas de tre gånger i veckan och spelar mot varandra i Wallenstamhallens lilla hall. När det är dags för utomhussäsong är de mer seriösa och tränar teknik och annat som utvecklar. Laget har tagit sig till division 2 i Korpenserien.

Efter sommaren fick Haidar för första gången höra att det fanns en risk att laget skulle läggas ned. Efter jul-
lovet var det mer än ett rykte: Den 1 februari skulle laget stå utan halltid och tränare sedan kommunen gjort en omorganisation.

För dyrt driva

Att driva laget på egen hand och själva ordna med lokal och tränare tror Haidar hade blivit för dyrt för de flesta, åtminstone om de ska kunna träna så ofta som i dag. Att gå in i ett annat lag kändes inte heller som något alternativ.

Men tonåringarna gav inte
upp så lätt. Några av dem fick hjälp av en lärare på SFI att skriva en insändare. Haidar själv kontaktade Härryda-Posten för en intervju och laget bokade in ett möte
med representanter från kommunen.

– Vi är bara ungdomar. Men vi hoppas att laget får vara kvar, det är vårt mål, sa Haidar när vi sågs innan mötet med kommunen.

Vände läget

Och så blev det. Laget träffade fritidschefen Maria Lind och lyckades vända det dystra läget en vecka innan den planerade sista träningsdagen.

– Det var ett jättebra möte.
Killarna var förberedda och förde fram sin sak och jag insåg att vi måste hitta en lösning. Om de är så engagerade och tycker att det här fungerar så bra ska vi inte slå undan benen för dem, säger Maria Lind och fortsätter:

– Framför allt handlar det om integration och att flera nationaliteter möts. Och för många ensamkommande är det här en viktig samlingspunkt.

Den 15 februari ska hon ha arbetat fram en långsiktig lösning. Tills dess får Mölnlycke City fortsätta som
tidigare.

– Jag hoppas spelarna i laget
inser att de kan påverka,
avslutar Maria Lind.