Arkivbild: BJÖRN DINAU
GÅR ATT FÖREBYGGA. Att förebygga brott behöver inte ta lång tid och kan bespara oss mycket lidande. Det menar den tidigare polisen Per-Arne Nilsson som här tipsar om hur man kan skydda sig mot både inbrott och att få sin identitet kapad.

Så undviker du att drabbas av id-kapningar och andra brott

Mölnlycke

Varje år anmäls en och en halv miljon brott i Sverige. Inte minst ökar antalet bedrägerier och ID-kapningar men det finns saker du kan göra för att slippa bli drabbad.

Per-Arne Nilsson är pensionerad kriminalkommis-
sarie. Numera jobbar han som säkerhetsrådgivare åt olika företag och brinner för att förebygga brott. I morgon föreläser han om hur man skyddar sig mot ID-kapningar
och bedrägerier, i samband med en säkerhets-after work för företagare som hålls på Hällsnäs.

Syftet med evenemanget, som är ett samarbete mellan polisen, kommunen och
Securitas, är att inspirera
företagare att satsa på den egna säkerheten.

– Det brottsförebyggande arbetet är den mest lönsamma polisinsatsen. Många
orkar inte bry sig och tänker ”det händer inte mig” men man måste ta sig den tiden. Att städa upp efter ett inbrott är ett veckoarbete men att förebygga det går på en dag, säger Per-Arne Nilsson.

Tar tid att glömma

Inte minst känslomässigt kan ett inbrott skapa mycket obehag under lång tid. Per-
Arne berättar om en kvinna som blev utsatt för ett inbrott 1974 som fortfarande ofta pratar om det.

Enligt Per-Arne har polisen inte resurser till att utreda alla brott. Som samhällsmedborgare har vi därför ett eget ansvar att göra vad vi kan för att förhindra att vi blir utsatta.

– Rättssamhället är i fritt fall. 1,5 miljoner brott anmäls varje år. 250 000 handläggs och av dem går 14 procent vidare till domstol. De kriminella är smarta och har alltid legat steget före, nu är de två steg före, säger Per-Arne.

Bör vara förberedd

Han tycker att det är viktigt att ha en mental beredskap och ha tänkt igenom vad man ska göra om man exempelvis hamnar i en vålds-
situation.

Varje år inträffar över 200 000 bedrägerier i Sverige, varav 40 procent handlar om ID-kapningar. Enligt Per-Arne
Nilsson är uppklarningsprocenten på den här typen av brott ensiffrig. Att skydda sig behöver bara ta några minuter. På Skatteverkets hemsida kan man gå in och spärra obehörig adressändring.

Att låsa sin brevlåda är också en viktig åtgärd. Annars kan någon beställa varor i ditt namn och sedan gå och hämta varan i din brevlåda medan du får ta hand om fakturan.

Enkelt att fuska

För att handla på nätet räcker det många gånger att skriva in siffrorna som står på kontokortet. Det gör det lätt för en kriminell som får tag i ett kontokort eller ett kontonummer att använda det för att beställa varor. Per-Arne Nilsson förordar därför att man ansluter sig till ett system där det krävs ytterligare en kod som inte står på kortet för att kunna handla.

Han anser att e-handelsföretagen har ett ansvar att använda säkra system för att inte göda den här typen av brottslighet.

När det gäller företag är det viktigt att hålla koll på vem man gör affärer med. Ta dig tid och ta reda på om den du gör affärer med är den den utger sig för att vara.

Det är också viktigt att ha koll på vem man anställer.

– Som polis jobbade jag mycket med transport-
säkerhet. 70 procent av transportstölderna är insiderbrott, säger Per-Arne.

Bevakning effektivt

Det bästa sättet att skydda sitt företag mot inbrott är enligt Per-Arne Nilsson att ansluta sig till områdesbevakning.

– Ju fler som går med desto bättre. Väktaren ser och syns och det dämpar brottsligheten. Det är som grannsamverkan.

Han menar att det är få tjuvar som gör inbrott där det finns grannsamverkan. Ett annat sätt att undvika
bostadsinbrott är att ha larm, vilket avskräcker många tjuvar. Där gäller det att välja ett larm som passar det egna behovet.

Det tjuvarna i regel är ute efter är guld, kontanter och pass. Det kan ett rejält värdeskåp sätta stopp för.

DNA-märkning

Det går också att DNA-märka sina tillhörigheter vilket gör det lättare för polisen att identifiera vems sakerna är om de dyker upp i något annat sammanhang.

Utöver Per-Arne Nilssons föreläsning medverkar också kommunpolisen Niklas Svensson som ska berätta om aktuell kriminalitet i Härryda kommun samt Securitas som ska prata om områdesbevakning på torsdagskvällens
after work.