Startar cosplaygrupp i Landvetters kulturhus

Landvetter

Gillar du att skapa kostymer, klä ut dig och bli någon annan för ett tag? Gillar du serier, filmer och spel och drabbas av en plötslig lust att vara en av karaktärerna?
Då kanske du är en av cosplaygruppens nya medlemmar på Landvetters kulturhus.

– Det känns som att gå in i en annan värld samtidigt som man är i den vanliga världen. Jag känner att jag får styrka av det, säger Alistor Mukerdji,
från Hindås.

– Man blir mer självsäker. Man är ju en annan karaktär, fortsätter Mölnlyckebon Linn Jansson och förklarar att figuren en cosplayar som kanske är mycket mer framåt än en själv.

Besöker Confusion

Förhoppningen är att den nystartade cosplaygruppen på Landvetters kulturhus ska locka fler intresserade. Alla som fyllt 12 år och vill vara med är välkomna till träffarna
där deltagarna grottar in sig i favoritkaraktärer från till exempel manga, filmer eller datorspel, klär ut sig till dem och går in i deras roller. Lite som en maskerad eller ett performance.

Planen är att tillverka egna kostymer som ska vara klara i september, och sedan gå på konventet Confusion tillsammans i Göteborg.

Animefigur på stan

Alistor berättar att hon redan gått till skolan i cosplay två gånger när de haft specialdagar– en gång som seriefiguren Nana och en som spelkaraktären Mettaton Ex.

– Och jag har cosplayat på stan ett par gånger. Då har jag oftast varit animekaraktärer.

Warrior woman

Linn håller på att skapa dräkten till en original character (OC) som den hittat på själv. Karaktären är till hälften människa, till hälften rådjur och har länge varit med i krig. Den har målats på surfplattan många gånger, nu är det dags för Linn att förvandla sig själv till figuren. De fantasifulla hornen och öronen är redan klara.

Alistor har också en OC, som hon tecknat och skapat en bakgrundshistoria till.

– Det är en warrior woman, men samtidigt en magiker. Och hon kan spå framtiden med en påse magiska kulor, säger hon.

Lova Engström, från Björröd, har varit på konventen Comic con, Närcon och SciFiWorld förut och gjort en del accessoarer men inte tänkt att det är cosplay hon hållit på med. Nu är planen att förvandla sig själv till figuren Dragon maid, med draksvans och allt.

Kul sätt att träffa folk

Förutom att det ger utlopp för stora doser skaparglädje är cosplay ett roligt sätt att lära känna nya människor, tycker Alistor. Folk kommer ofta fram och pratar om de känner igen den figur en spelar eller om de gillar cosplay i stort. Det går lätt att halka in i samtal om karaktärer, anime eller kostymer med människor som delar samma intresse, menar hon.

Med människor som inte är insatta är det värre.

– När man pratar om cosplay antar folk att man är lite weird. Antingen förstår man eller så förstår man inte alls, säger Hilda Engström från Mölnlycke, som satsar på att förvandlas till den populära animefiguren Totoro i höst.