• Bild: JENNY FÖRANDER
    VÄCKER ENGAGEMANG. Många läsare har hört av sig för att dela med sig av sina upplevelser av träd som träffats av blixten. Trädet som HP skrev om i förra veckan har nu sågats ner.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

”Trädet träffades av blixten”

Mölnlycke

Det är många som har engagerat sig i det kluvna trädet som Härryda-Posten skrev om i förra veckan.
Med största sannolikhet träffades trädet av ett blixtnedslag i samband med ett oväder i september.
Nu har kommunen sågat ner det.

– Det var ett riskträd, men det var inte akut. Vi hade trädet som en anmälan, men det var flera träd ner mot badplatsen som var mer akuta. Vi tar dem i turordning, säger Daniel Svensson, enhetschef för yttre verksamhetsservice på Härryda kommun.

Efter lite efterforskningar kan han bekräfta att det aktuella trädet sågades ner i förra veckan, alltså kort efter att HP var på plats och fotograferade det.

Så vad var det då som hade hänt med trädet? Många hjälpsamma personer har hört av sig och berättat om sina erfarenheter. Göran Stolt som bor i Långetjärnshöjd tror att blixten slog ner i trädet någon gång i höstas.

– Jag sprang förbi och såg trädet några dagar efter att det var ett stort oväder. Jag hade just hört på nyheterna att det är ovanligt att det åskar på förvintern. Det var fascinerande, trädet var nästan kluvet i fyra delar, sade han.

Slog ner i tujan

Mölnlyckebon James Eric-
sson
säger att trädet helt säkert träffats av en blixt och berättar om när blixten slog ner i en stor tuja i familjens trädgård för 15 år sedan.

– Vi var bara fyra-fem meter ifrån när det small till och vi såg ett stort eldklot. Barken fläktes ut men det såg inte bränt ut. Vi fick såga ner trädet, säger han.

Även Felicitas Höksten tror på blixtteorin.

– Jag har haft en skogsgård på 700 hektar och det hände ganska ofta att man såg träd där blixten slagit ner, säger hon.

Åsa Larsson i Benareby har skickat en bild på grannens lind som också träffats av blixten:

”Jag tror på blixten. För två somrar sedan slog blixten ner i grannens jättestora lind. De som såg det sa att det såg ut som en eldboll. Det flög stora barkbitar och trädet klövs men det började inte brinna.” skriver hon.

Gustav Tellin i Barkkulla utanför Rävlanda upptäckte tidigare i vintras ett liknande träd som splittrats på samma sätt:

”Jag och grannarna har också funderat på orsaken. Det vore verkligen intressant att få svar på hur det kan bli så”, skriver han.

Hände i september

Det är flera personer som kan ge besked om att trädet träffades av blixten i samband med ett oväder i september.

– Jag har en bild från den 21 september i telefonen, jag tror det hände helgen innan då det var åskväder, säger Dan Stenberg, från Skinnefjäll, som ofta promenerar i området med sin hund.

– Det var ett åskoväder den 17 september. Jag har hand om Frisksportarnas stuga och gick i området dagen efter eller två dagar efter. Då såg träden ut sådär, säger Christer Andersson, från Nysäter.

– Jag hörde av mig till kommunen innan jul och sa att de får såga ned de där granarna, de är farliga. När det blåser kan det flyga splitter från dem. Det hänger jätteflisor från toppen som kan störta när som helst, säger Marcus Nyström, Mölnlycke, som fick syn på träden under en promenad med sitt barn.

Victoria Bäckström såg också det skadade trädet i september:

”Granen vars stam var kluven på längden råkade ut för detta redan i september månad i höstas. Jag tog foton på trädet den 30 september och det var inte allra första gången som jag gick förbi och såg det – kanske skedde det en vecka innan. Den andra granen som gick av på mitten träffades långt senare. Nu är de båda träden nedsågade vilket säkert är bra ur en säkerhetsaspekt”, skriver hon.

Inger Green, orienteringsledare i Sjövalla FK, skriver:

”Jag är ofta i skogen vid Finnsjön med barnen under våren och hösten. Den stora träflisan på bilden såg jag där redan torsdagen den 28 september. Granen som gått av på mitten kommer jag däremot inte ihåg. Torsdagen den 14 september hördes ett par åskknallar vid 19.30-tiden och strömmen gick. Kanske det hände då? Det var flera åskväder den månaden. Jag hade sett resultatet av ett annat blixtnedslag i Partille i samband med en orienteringstävling den 16 september. Då såg vi en splittrad gran med många träflisor runt omkring längs en stig mellan Kåsjön och Björndammen.”

Enormt åskmoln

Professor emeritus Sven Larsson i Landvetter förklarar hur det går till när blixten slår ner i höga träd:

”Jag har sett ett träd skadat på samma sätt i Landvetter. Det berodde på ett blixtnedslag en sommar för cirka 20 år sedan. Personer som bodde intill såg ett enormt åskmoln, och sen kom det en enda ordentlig smäll. Ett träd inne i skogen hade träffats av blixten. Den höga spänningen hade sedan grävt decimeterdjupa gångar fram till belysningen i spåret vid Landehofstugan. Datamodemen i hela området, även mitt eget, slogs ut. Det mesta av trädet hade omvandlats till tandpetare, som jag plockade med mig hem och hade nytta av i flera år efteråt. När spänningen blir för hög omvandlas luften till en glödande, elektriskt ledande gas, som kallas ett ”plasma”. Den utlösande spänningen är maximal just över höga träd. Strömmen måste nu passera genom just denna trädstam. Även om den är fuktig är den inte en särskilt bra ledare för strömmen, så liksom i plasmat blir det en enorm värmeutveckling med påföljande bildning av vattenånga, som gör att trädet spricker till flisor. I ert träd i Mölnlycke slungades tydligen en lång flisa ur. Vår gran i Landvetter såg nästan likadan ut som er efteråt.”

”Inga rymdfarkoster”

Professor Robert Svensson från Landvetter har också erfarenhet av träd som träffats av blixten:

”Artikeln om trädet som hade fått en jätteflisa utsliten liknar mycket ett fall jag såg i Mölnlycke för många år sedan. Det var icke långt från gamla cykelaffären. Ett träd, lövträd, hade träffats av blixten. Hela trädets stam var totalt avskalat på bark. Det intressanta var att stammen var vit! Icke bränd alls. Vad som hänt, tror jag, är att blixten hade upphettat vattnet som går mellan ved och bark, orsakat en supersnabb ångexplosion som fick barken att flyga åt alla håll. Sedan slutade strömmen att gå när vattnet var avångat och blixtströmmen var slut. Ingen brännverkan hann att uppstå. Troligen skyddade vattenångan från rena brännskador. Fall två. Nära hemmet i Björröd. En gran stod mellan två högre granar. Relativt tätt. Ett blixtnedslag splittrade toppen på granen. Ingen synlig brandskada. Varför blixten icke tog en väldigt nära stående högre gran kan jag icke förklara. Jag kan bara stödja Emil Sandbergs teori här. Att det skulle ha orsakats av felmanövrerade rymdfarkoster eller scouter, alltför ambitiösa med sina Mora-knivar, förefaller mycket osannolikt…”

Kommunens träd

Kommunen ansvarar för skötseln av skogen runt motionsslingan och Finnsjögården. Oftast handlar det om att ta hand om stormfällda träd men visst händer det också att de får ta ner träd som träffas av blixten.

Enhetschefen Daniel Svensson förklarar varför trädet ser ut som det gör:

– När blixten slår ner blir det ett överslag. När det är så nära marken slår blixten både uppifrån och nerifrån och möts mitt i trädet. Det är inte alltid det syns några brännmärken, värmen går ner i rotsystemet i stället, säger han.

Efter ett nytt besök på platsen kan Härryda-Posten bekräfta att de skadade träden vid Frisksportarnas stuga nu är nedsågade. Vi passar på att tacka alla läsare som bidragit med intressanta historier om blixtnedslag och som har hjälpt till att reda ut vad som hänt med de aktuella träden.