Vårprogram med vardag och regnbågar

Kultur

Vardag och humor, HBTQ och film. Det är några av de teman som väver röda trådar i kommunens kulturprogram under vinter och vår 2018.

Sverige står som arrangör
för Europride 2018, något som kommer att märkas på Mölnlycke kulturhus. HBTQ-frågorna lyfts fram lite särskilt under hela våren. I februari visas en historisk föreställning om kristna, lesbiska missionärer.

Samma månad spelas barnföreställningen Älskade
familj
, som handlar om vad en familj är och kan vara. Kan det vara en människa och fem hundar? Eller kanske två pappor och två mammor?

I april kommer operasånga-
ren Rickard Söderberg till Mölnlycke för att varva sång och piano med personliga berättelser. Sångaren har förutom musiken gjort sig känd för sitt engagemang i HBTQ-, miljö- och kulturfrågor.

Sjung till Sound of music

I maj ordnar kulturhusen i både Mölnlycke och Landvetter en regnbågsdag med fika och aktiviteter. I Mölnlycke hålls också ett föredrag om kön, normer och könsidentitet med prästen och trans-
personen Ann-Christine Ruuth.

Ett annat tema i Mölnlycke blir film. Kommunen har blivit del av Göteborgs film-
festival i år (se artikeln intill) vilket betyder filmvisning, filmworkshops under sportlovet och sing-along till musikalfilmen Sound of music.

Sång till välfärden

I samband med att det är valår hamnar också lite extra fokus på politik. Meningsmotståndarna Stina Oscarson och Lars Anders Johansson kommer förbi med sin turnerande podd Samtal på väg för en diskussion om kultur och politik.

Körverket Sång till väl-
färden
kommer också att visas. Det är ett samarbete där Riksteatern bjuder in en lokal kör till samarbete på varje turnéstopp. I Mölnlycke är det en kör från Wendelsbergs folkhögskola som uppträder med skådisar som bland annat Lennart Jähkel.

Komisk vardagsrealism

I Landvetters kulturhus är vårterminens tema vardagsrealism och humor. Kultursamordnare Anna Bramsved berättar att kulturhuset fått så bra gensvar från besökarna
när de tagit upp vardags-
ämnen att de nu bestämt sig för att satsa extra på det
under vårterminen.

– Man kan få titta på sitt liv lite från sidan och locka fram ett och annat skratt också,
säger hon.

Temat märks bland annat i en konsert med Timo Räisänen i slutet av januari och en cabaret med Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd där visor och jazz varvas med sketcher och standup. Dessutom visas en fotoutställning av Jerry Niemi där vardag-
liga bestyr visas i en värld av miniatyrer.

Vardagstjafs och gräl

Föreläsaren Malin Haawind
kommer till Landvetter för att prata om vardagstjafs och storgräl och i mars kommer illustratören och bloggaren Louise Winblad på besök.

– Hon har gjort en jätteuppskattad seriedagbok om livet med småbarn. Om att inte kunna duscha i fred, om grötklet överallt, säger Anna Bramsved och tillägger att också glädjen att leva med småbarn får rejält med plats.

För barn kommer vardagstemat bland annat att synas i föreställningarna Sagan om den lilla farbrorn och Äta själv.

Nytt för i år är att biblioteket i Landvetter kommer att ha öppet ända till klockan 20 två kvällar under vårterminen. Vid båda tillfällena bjuds det på fika, föreläsningar om språk och litteratur och
musikunderhållning.

Äventyr och sagorock

Under vintern och våren kommer det också att visas familjeföreställningar runt om i kommunen. I Rävlanda visas Äventyr och resfeber i slutet av januari, för barn mellan fyra och nio år. På Hindås bibliotek välkomnar sagoberätterskan Towe Lindblom barn från fyra år till föreställningen Sagorocken. I Hällingsjöskolans gymnastiksal dyker plötsligt ett stort ägg upp i familje-
föreställningen Äggy i mitten av mars och i Sörtorpagården i Härryda blir det musik-
äventyr med den lilla musen Maximus.

Det fullständiga programmet finns på kommunens hemsida.