”Viktigt att våga berätta”

Härryda kommun

– Att våga stå upp och säga ”jag mår dåligt” kan vara bland det svåraste som finns. Om man hör att andra pratar om det är det lättare för fler att våga berätta.
Det säger Jonatan Wedberg Kilnäs, ordförande i Hulebäcks elevkår som nu lägger extra fokus på att rikta strålkastaren mot psykisk ohälsa bland unga.

Uppdraget att arbeta med psykisk ohälsa kom från början från branchorganisationen Sveriges elevkårer. Hulebäcksgymnasiets elevkår tog genast tag i arbetet. De har pratat med kuratorerna på skolan, med lärare, skolledning och representanter från kommunen.

– Vi har märkt att många har kunskap om problemet med psykisk ohälsa hos unga och vill ändra det, ändå växer det. Och problemen går längre ned i åldrarna. Redan i tvåan på lågstadiet har barn problem med ångest, säger Jonatan Wedberg Kilnäs.

Bryta spiralen

För att bryta den nedåtgående spiralen måste folk våga prata mer om dåligt mående och sprida information. Som en del av det arbetet med det har Jonatan samlat in upplevelser från vänner, bekanta och bekantas bekanta. Det är till exempel berättelser om att inte förstå vad som händer när en panikångestattack sätter in, eller att inte veta vart man ska ta vägen när allt känns mörkt och tungt. Vissa tror sig inte ha rätt att må som de gör och få hjälp.

– Många anser att det måste finnas en anledning till att man mår som man mår, men det gör det inte alltid. Och flera jag pratat med har sagt ”jag ska inte ta andras uppmärksamhet, det finns andra som har det så mycket värre”, säger Jonatan.

Jonatan berättar att det ofta också finns en skam kring att må dåligt som gör att man inte pratar om det. Framför allt inte med sina föräldrar.

– En jag pratat med sa att ”jag har ljugit så många gånger för mina föräldrar när jag gråtit och sagt att jag sett en sorglig film”.

Viktigt ta det på allvar

Just föräldrar, lärare och andra närstående vuxna är mycket viktiga för att den som mår dåligt ska få hjälp, menar Jonatan. Det är viktigt att ta den psykiska ohälsan på allvar. Om någon berättar om psykisk ohälsa är det ett känsligt förtroende som Jonatan liknar vid att komma ut med en normbrytande sexuell läggning.

– En person jag pratat med fick en förjävlig reaktion från sin förälder: ”Sluta fåna dig”. Att säga ”ryck upp dig” stänger ju dörrar som ska vara hel- öppna. Den äldre generationen har inte fått den kunskap som behövs, säger Jonatan och förklarar att många är uppvuxna med att det bara är fysiska hälsoproblem som är allvarliga.

Men också osynliga, till synes ologiska ångestattacker handlar om ohälsa och behöver behandlas och läkas.

– Alla jag pratat med har velat ge samma råd till föräldrar: Lyssna och ta det på allvar. Ångest, panikångest och depression är inget litet och ska inte förenklas.

Telefonlinjer som stöttar

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska stötta. Den som känner sig otillräcklig själv kan hjälpa den som mår dåligt att hitta en kurator eller psykolog. Det finns också anonyma telefonlinjer där personer som mår dåligt psykiskt kan prata med lyssnande främlingar med tystnadsplikt.

Många väljer att först berätta om sin psykiska ohälsa för en jämnårig vän. Flera som Jonatan pratat med har också hittat förståelse på Youtube, där det finns människor som är öppna med sin ångest.

Våga lyssna

Jonatan rekommenderar föräldrar och kompisar som misstänker att någon inte mår bra att fråga rakt ut hur det är. Sedan gäller det att stanna kvar och våga ta in svaret, utan att pressa för mycket. Att själv ta första steget, och inte vänta på att den som mår dåligt ska ta kontakt, kan vara nödvändigt för att denne ska våga berätta.

Om personen ändå inte vill säga något kan det gå att prata med en lärare eller annan vuxen som finns i den unges närhet, för att höra om ens oro verkar befogad och hjälpas åt.

– En person jag pratat med sa ”Jag är inte den som vill prata med andra om mina problem för jag vill inte lägga över dem på någon, men skulle någon fråga hur jag mådde skulle jag kanske öppna mig”.