Arkivbild: Peter Gustafsson
Avancemanget. Patrik Jacobsen efter att Landvetter IS klivit upp i division 3. Den avgörande matchen kunde han däremot inte spela på grund av den första av två korsbandsskador.

Efter andra korsbandsskadan – nu tvingas Lis-profilen sluta

Fotboll

Första korsbandsoperationen gick inte som planerat. Den andra gick bättre, men blir det en tredje kommer inte knäet gå att rädda – då får Patrik Jacobsen, 27, lägga fotbollsskorna på hyllan.

Han kallas inte ”Mr Landvetter” utan anledning. Patrik Jacobsen har tillbringat hela sin aktiva fotbollskarriär i Landvetter IS. Som 16-åring fick han ta steget upp i a-laget och det är ett av hans bästa minnen från sin tid som spelare.

– Ja, det är när Janne Rask plockade upp mig i a-laget där när jag var 15-16 år. Det är nog det jag minns mest, säger Patrik Jacobsen.

Sedan dess har Jacobsen varit en gjuten pjäs i Lis a-lagstrupp, men nu tvingas han alltså avsluta sin spelarkarriär.

Det var för lite mer två år sedan som Jacobsen slet av sitt korsband för första gången. Landvetterspelaren fick då genomgå en operation och efter det började den långa rehabiliteringen.

Efter ett års tid av rehab-träning träffade Jacobsen en ny läkare som efter att ha undersökt knäet ifrågasatte om han verkligen hade något korsband.

Det hade han inte.

Jacobsen hade på något sätt, som han än idag inte vet hur, slitit av korsbandet igen och tvingades till en andra operation.

– Läkaren som skulle göra den andra var inte nöjd med hur den första operationen hade gjorts. De hade använt andra skruvar än de som försvinner efter ett tag. Hon var inte helt säker på att det skulle gå att rädda, säger 27-åringen.

Det gick det tack och lov. Den andra operationen, som gjordes för ungefär ett år sedan, gick klart bättre och nu börjar han återigen kunna använda knäet som vanligt igen. Däremot fick han som ett sista besked från läkaren att lägga fotbollsskorna på hyllan.

– Hon sa att om jag hade varit proffs så hade det varit en sak, men inte när det är korpnivå (skratt). Om jag sliter av korsbandet en gång till så kommer det inte gå att laga och då är kontaktsporter ingen bra grej.

Hur känner du kring att måsta sluta?

– Det är klart att det är tråkigt. Jag känner ändå att jag nog hade kunnat spela några år till och man vill få bestämma själv när man ska sluta. Nu får man hitta på någonting annat på kvällarna för det är ju fotboll man spelat hela livet, säger Jacobsen.

Förutom tidigare nämnda uppflyttningen till a-laget är det också några ödesdigra kvalmatcher som framför allt etsat sig fast i ”Mr Landvetters” minne.

– Ja, det har ju varit de roligaste matcherna när vi fått spela för att hålla oss kvar och lyckats. Jag fick ju inte vara med när vi tog steget upp på grund av skadan, tyvärr. Jag minns inte vilket år det var, men när vi slog ut Mölnlycke i en avgörande match var riktigt roligt, säger Jacobsen.

Kommer du fortsätta följa laget trots att du inte kan spela mer?

– Det kommer jag absolut göra. Jag har många kompisar i laget och jag kommer nog vara där på matcherna och retas lite med dem.

Du har inga planer på att bli kvar i klubben i en tränarroll?

– Jag har faktiskt fått frågan av en kompis att gå in som tränare i ett av juniorlagen, men jag har inte bestämt mig ännu. Jag ska fundera litegrann om det blir det eller någonting annat man får börja göra på kvällarna. Enligt läkarna var tennis en ganska bra sport för min knäskada eftersom man jobbar mycket i sidled så jag kanske får prova det.

Har du en bra serve?

– Helt värdelös, säger Patrik Jacobsen.