• Arkivbild: ANNA MATTISSON
    FÅR INGA PENGAR. Alla partier som sitter i kommunfullmäktige får partistöd för att kunna bedriva sin verksamhet, men nu blir Kristdemokraterna utan pengar eftersom partiet missade att skicka in sin redovisning i tid.
  • Arkivbild: HÄRRYDA-POSTEN
    KOMMUNIKATIONSMISS. KD hade bytt mailadress, vilket gjorde att de inte fick påminnelsen om att lämna in årsredovisningen. KD-politikern Håkan Eriksson vill dock inte beskriva det inträffade som någon katastrof.

Inget partistöd till KD–mitt i valåret

Härryda kommun

Kristdemokraterna lämnade in en redovisning för sent – nu blir de utan partistöd för 2018.
Ett faktum som betyder 70 000 kronor mindre till bland annat valarbetet.

Alla partier som sitter med i kommunfullmäktige får stöd för sin verksamhet – partistöd. Pengarna ska användas till att utveckla partiernas verksamhet, vilket bland annat betyder att de kan läggas på annonser, utskick, affischer och annan informationsspridning och reklam i samband med valarbetet.

Krävs redovisning

I Härryda kommun har politikerna bestämt att det krävs en motprestation för att få pengarna: Senast den 30 juni ska varje parti skicka in en redovisning av vad partistödet använts till året innan, för att hålla koll på att pengarna gått till det de är avsedda för och inte till exempel trillat ned i någons privata ficka. När juli tog sin början i somras hade alla kommunens partier skickat in sin redovisning, utom Kristdemokraterna.

– Redovisningen var klar och färdig men lämnades inte in i tid. Det var en kommunikationsmiss, säger Håkan Eriksson (KD).

Missade påminnelse

Flera partier fick in sina redovisningar först sedan de fått en påminnelse om det. För KD:s del nådde påminnelsen dock inte fram. Håkan Eriksson berättar att den skickats till en mailadress som inte längre används. Han vill dock inte skylla på kommunens mailhantering.

– I slutänden är felet vårt, vi får bita i det sura äpplet. Sen får vi se vad vi kan göra åt det.

Håkan Eriksson berättar att partiet ska överklaga beslutet till förvaltningsrätten för att se om de ändå kan få ut pengarna.

– Frågan är om vi kan få dem före eller efter valet, om förvaltningsrätten ger oss rätt.

Cirka 70 000 kronor

Hur mycket pengar varje
parti får i stöd beror på hur många mandat de har i fullmäktige. För KD handlar det om cirka 70 000 kronor. Trots att det är valår och beskedet att partiet inte får några pengar kom samtidigt som valarbetet drar igång på allvar vill Håkan Eriksson inte se det inträffade som någon katastrof. Han berättar att partiet lagt undan pengar från varje års partistöd sedan förra valet, och därför har en sparad pott att ta till.

– Vi ser ingen stor dramatik i detta, det finns pengar i vår valfond. Det är ingen katastrof. Men det är klart det blir kännbart.

Många nedlagda röster

Vid kommunfullmäktiges förra möte lade Kristdemokraterna fram som förslag att partiet skulle få sitt partistöd trots att de lämnat in sin redovisning för sent. Det ledde till en omröstning där hela 28 deltagare valde att lägga ned sina röster. ­
De tio som röstade för att partiet trots allt skulle få partistödet kom från så spridda håll som KD, MP, V och SD. De tolv som var emot, och alltså vann omröstningen, kom från S och SD.

Att kollegorna i Alliansen valde att lägga ned sina röster snarare än att stötta KD ser Håkan Eriksson inte som något konstigt. Då blir det upp till förvaltningsrätten att bestämma, sedan KD överklagat.

– Jag har förståelse för om man vill vara regelmässigt korrekt. Regler är till för att följas. Att man tar avstånd från att rösta beror på att man vare sig vill fria eller fälla. Vi är inte sura på våra allianskamrater, säger han.

gillahppafacebook