Konståkaren som blev årets finansprofil

Personligt

För Härrydaborna är Nanna Stranne kanske mest känd från sina tio år i Landvetterlaget Team Surprise.
Nu har hon använt drivet och lagandan från konståkningen till att starta företag för aktiesparande. Ett arbete som gått så bra att hon utsetts till årets finansprofil tillsammans med sin kompanjon, och hamnat på Veckas affärers lista över finansiella supertalanger.

– Det är roligt att kämpa mot mål. Jag trivs med att sträva mot något tillsammans med andra, att övervinna hinder och komma vidare. Också sättet att tänka är likadant nu som i konståkningen: man måste våga misslyckas. Om man inte vågar misslyckas kommer man inte att våga satsa så mycket att man lyckas heller. Det har jag verkligen tagit med mig in i företagandet.

Nanna Stranne sitter i ett ljust och luftigt mötesrum med utsikt bort mot Chalmers. Trafiken utanför brusar och i rummet intill jobbar de anställda på hennes och Mai Thais företag Sigma-
stocks för fullt.

Hjälper privatsparare

På bordet framför Nanna vilar en laptop, där hon nyss visat vad Sigmastocks gör. Kort beskrivet handlar det om att de skapat ett datorprogram som hjälper privat­sparare kring vilka aktier de kan köpa.

På samma sätt som crowdfunding och swish utvecklats med ny teknik tänkte grundarna att teknik borde kunna sköta vad det tidigare behövts fonder och bankanställda för. Nanna klickar och visar. Det går att ställa in en rad önske­mål på sidan, som hur stor pott en vill köpa aktier för, hur månadssparandet ska se ut, hur stora risker en vill ta och vilken typ av branscher en inte vill stödja. Sedan skapar datorn en profil och ger förslag på vilka aktier som vore lämpliga att köpa. Själva
köpandet får användaren
göra själv.

Gammadags bransch

– Vi går ju in och utmanar befintliga strukturer och en bransch som varit lite
gammaldags och dyr. Från början var det väldigt få i branschen som trodde att det kunde bli något, säger Nanna och berättar att folk stod undrande och tyckte att de borde se till att tjäna pengar i stället för att ge privatpersoner bättre möjligheter att själva sköta sina aktieköp.

– Men vi stod fast vid att huvudsyftet inte ska vara att vi tjänar pengar utan att vi skapar en modell som vi tror är framtiden.

Så vem är den här unga kvinnan, som bidrar till att förändra en hel bransch? Tja, för de flesta Härrydabor är hon mer känd som konståkare
i Landvetterlaget Team Surprise.

Konståkningen gled hon in på via en kompis som åkte. Då var hon tio år, och ansågs egentligen för gammal för att kunna satsa mot elitnivå. En tränare trodde ändå på henne och Nanna höll fast vid sitt intresse.

– Jag tyckte om farten och att det fanns så många olika
saker att träna på. Vissa grejer bara fastnar man för,
säger hon enkelt.

Åkte singelåkning

I början tränade hon singel-
åkning nära sitt hem i
Göteborg. När hon var 16 blev hon sugen på att testa teamåkning, det som numera heter synkroniserad konståkning, och tog kontakt med Team Surprise i Landvetter. Nanna hade mycket med sig redan, efter intensiva år på isen. Hon var bra på skridskoåkningen och hade styrka, kondition, spänst, vighet och tillräcklig koll på den konstnärliga delen av konståkningen för att passa i gruppen. Att åka tillsammans med andra var däremot helt nytt.

– Första träningen fällde jag en stor del av laget för att jag inte hade koll på var alla andra åkte. Men jag kom in i det; jag var med på mitt första VM när jag var 17 och vi hade ett så starkt lag att vi vann. Det var en mäktig upplevelse. Flera av mina förebilder var i laget, det var fullt på läktaren och vi hade ett jättebra program, minns hon.

50 timmar i ishallen

Parallellt med teamåkningen gick hon på idrottsgymnasium i Göteborg – ibland kunde hon vara i ishallen 50 timmar i veckan. Team Surprise hade ständigt nya mål att utvecklas mot. När Nanna var 26 hoppade hon trots allt av laget. Hon hade haft ett tufft år med rehabilitering efter en förslitningsskada. Dessutom började det kännas som mycket att plugga industriell ekonomi på Chalmers samtidigt som hon tränade och tävlade på elitnivå.

– Jag skulle påbörja min masterutbildning och ville satsa på det.

Även om hennes fokus styrdes om efter skridskokarriären ser Nanna stora likheter mellan teamåkningen
och livet som företagare. Det handlar om att jobba bra ihop i laget, att ha ett driv som håller i sig, att sätta upp mål och att ständigt förbättras. Det är samma passion, samma framåtanda, nytt fokus.

Examensarbete

Efter en kurs på masterutbildningen fick Nanna, klasskompisen Mai Thai och Nannas sambo Carl Lindberg som är professor i finansiell matematik en idé om att starta eget ihop. Som examensarbete bildade de vad som kom att bli grunden till Sigmastocks, deras numera prisbelönta företag.

– Vi var inte aktienördar utan mer intresserade av sparande och hur man kan
använda ny teknik på en
befintlig bransch. Vi satt och räknade på hur mycket pengar folk betalar för fonder och hur mycket de får för det. Fonder är alldeles för dyra att spara i. Vi visste att om vi kan kapa fonden som mellanhand och få kunden att spara i aktier direkt skulle de kunna spara jättemycket pengar.

För Nanna själv är det framför allt tekniken som är spännande, och kopplingen till samhället.

– Det hände väldigt mycket med tekniken när jag växte upp och internet och mobiltelefoner kom till allmänheten. Möjligheterna med tekniken är oändlig. Och jag tycker om kopplingen till människan, att kunna sätta ihop till exempel teknik och ekonomi. Helhetsperspektiv är intressant.

Får fint besök

Nanna avbryter sig när det knackar lätt på dörren. Hon lyser upp, i kapp med sitt besök. Där utanför står Carl med deras gemensamma, halvårsgamla son på armen. Carl var en av grundarna i företaget, men är inte med och driver det. Däremot håller han till mycket på Sigmastocks kontor nu när han är pappaledig. Nanna gick tillbaka till jobbet relativt snabbt efter förlossningen medan Carl var ledig och tog sig till henne när sonen var hungrig och behövde amma.

– Ibland jobbar jag lite hemifrån men vi har varit ganska mycket här, berättar Nanna sedan sambon och barnet diskret stängt dörren igen för att vänta utanför.

Sigmastocks har vuxit
rejält och har nu tio anställda på heltid och fyra på deltid. Trots det ville Nanna inte vara
föräldraledig och tvingas vara borta från sin skapelse, inte än. När hon tar över föräldraledigheten är planen att portionera ut hemmavistelsen lite i stället för att vara ledig många månader i sträck.

– Det är inte helt lätt att
vara borta som en av grundarna. Jag och Mai gör mycket jobb som ingen av de andra kan göra än, säger Nanna Stranne och passar på att presentera mig för Mai innan det är dags att gå.