• Bild: Anna Mattisson
    Hade kramper. Läkaren på Närhälsan i Landvetter avfärdade föräldrarnas oro över lilla Julies ryckningar. När symptomen ökade kontaktade de ändå Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg där Julie blev inlagd direkt.
  • Bild: Anna Mattisson

Läkaren missade Julies epilepsi

Landvetter

När babyn Julie Jonasson drabbades av ryckningar avfärdades föräldrarnas oro av läkaren på Närhälsan i Landvetter.
Tio dagar senare åkte hon akut till Drottning Silvias barnsjukhus med infantil spasm – en epilepsiform som kräver snabb behandling.

Julie Jonasson var 4,5 månader gammal när mamma Cathrine Lindgren på allvar märkte att något inte stämde. Då och då stannade babyn upp och ryckte till helt okontrollerat som om hon kämpade mot något. Cathrine visar ett mobilinspelat filmklipp där hon håller Julie.

Allt ser idylliskt ut tills
Julie plötsligt kniper ihop ansiktet, tappar kontrollen över huvudet och smäller det hårt in i Cathrine. Ett ryck. En händelse som tillslut återkom så ofta att Cathrine började reagera på det.

Vanligt med rörelser

Hon pratade med BVC-sjuk­sköterskan på Närhälsan i Landvetter som sa att det är vanligt med mycket rörelser i den åldern, men att det vore
bra att ta upp det på halvårskontrollen. På kontrollen på BVC den 6 mars visade Cathrine därför filmer av
Julies ryckningar för läkaren.

– Men han mer eller mindre bara avfärdade det. Och jag blev lite lugnad.

Rycken fortsatte dock, och blev fler. Efter läkarbesöket ökade Julies anfall från ett om dagen till fyra-fem. När tio dagar gått hade hon hunnit ha två serier av ryckningar innan klockan nio på morgonen. Cathrine kontaktade BVC-sköterskan igen som såg allvaret och hjälpte henne att kontakta barnmedicin i Mölnlycke. De gav rådet att genast åka in till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

– Där gick allt väldigt fort. Det tog bara någon minut så var vi inne i ett rum med två sköterskor. Sedan kom det in en läkare som kollade på videon och lade in oss på studs, berättar Cathrine.

Påverkar hjärnan

Efter att ha gjort ett EEG på Julie kom beskedet att hon har infantil spasm, en form av epilepsi som bara drabbar runt 30 barn per år i Sverige. Eftersom hela hjärncentrat påverkas av anfallen är det viktigt att söka vård och bryta kramperna så fort som möjligt för att barnets utveckling inte ska störas. På vårdguidens hemsida går det att läsa att barnet genast behöver undersökas, utredas och få snabb behandling.

På sjukhuset fick Julie kortison som fick henne att svälla upp och få nedsatt immun­försvar. Efter tre dagar med kortison gav det resultat och nu har Julie inte haft några anfall under snart ett år. Däremot drabbades hon av både öroninflammation och urinvägsinfektion på grund av det dåliga immunförsvaret och det var först under hösten som allt lugnade ner sig på allvar.

Utvecklas som hon ska

Julies utveckling tycks inte ha påverkats av att det dröjde innan epilepsin upptäcktes, mer än att den försenats lite av att hon var sjuk och under en period uppsvullen av medi­cinen. Under Härryda-Postens besök hinner hon både härma storasyster Milinas önskemål om en nybakt bulle, äta den på egen hand utan bekymmer och visa att hon precis lärt sig gå. Cathrine har försiktigt börjat andas ut.

– Men vi vill berätta om det så fler blir insatta och det inte händer igen.