”Narkotikahandeln är motorn bakom stöket”

Mölnlycke

Efter flera fall av skadegörelse mot kommunhuset och inbrott på Hulebäcksgymnasiet har kommunen nu satt in extra väktare nattetid.
– Sedan strax efter nyår har stöket ökat i Mölnlycke centrum, säger Per-Arne Larsson, säkerhetschef på Härryda kommun.

En boende i centrala Mölnlycke har hört av sig till tidningen och uttryckt oro över att det är mycket stök i centrum. Som HP har rapporterat om tidigare har det krossats rutor på kommunhuset och bilar har satts i brand.

Även Hulebäcksgymnasiet har varit utsatt för upprepade stölder och försök att ta sig in efter skoldagens slut.

För att sätta stopp för det har kommunen satt in extra väktare utöver den ordinarie områdesbevakningen. Man har samtidigt dragit igång flera olika insatser för att försöka stävja problemen. På Hulebäck görs flera olika åtgärder för att öka trygg­heten för dem som jobbar och går på skolan. Kommunen har också dragit igång ett samarbete mellan polis, skola och socialtjänst för att göra en kartläggning av vilka individer som riskerar att bli indragna i kriminalitet och droghandel.

Blossat upp igen

Per-Arne Larsson jämför med hur läget var i Mölnlycke för tre år sedan.

– Då var det stökigt under en period. Sedan lugnade det ner sig men nu har det blossat upp igen. Det påverkar samhället, säger han.

Enligt Per-Arne Larsson är det narkotikahandeln som är roten till det onda.

– Det är det som är motorn i de här aktiviteterna. Det säljs en hel del och det är ungdomar som är målgruppen.

Han uppmanar alla vårdnadshavare att ha koll på sina ungdomar.

– Det handlar framför allt om barn i de yngre tonåren och i den åldern har man också större möjlighet att påverka sina barn. Man ska ha koll och fråga barnen vad de gör på sin fritid.

Så man ska inte låta sina tonåringar vara ute i Mölnlycke centrum på kvällarna?

– Jo, det skulle bli mycket bättre om fler, även vuxna, är ute och rör på sig. Men man ska fråga sina barn vad de gör och hålla koll på vad de har för umgängeskretsar och aktiviteter.

Snabbare åtgärder

Per-Arne Larsson säger att läget inte är lika illa som det var för tre år sedan och hoppas att de ska lyckas få stopp på problemet i ett tidigare skede den här gången.

– Vi är mer snabbfotade och har kommit igång med åtgärder tidigare. Vi har ett väldigt bra samarbete med polisen, säger han.

Vad var det som fick stopp på problemen förra gången?

– Det var två saker. För det första lyckades vi fånga upp svansen, de som ser upp till de äldre kriminella som säljer
narkotika, och fick dem att välja andra aktiviteter. Vårdnadshavarna tog sitt ansvar. Sedan var polisen också framgångsrik med att gripa de inblandade och se till att de fick fängelsestraff.