• Arkivfoto: Daniel Elfvelin
    Anita Östlund.

OS-äventyret slutade i moll

Konståkning

Efter sitt starka kortprogram i EM för en dryg månad sedan togs Anita Östlund ut till OS. På plats i Pyeongchang samma program inte alls och debuten slutade i tårar. Kanske satte en envis förkylning käppar i hjulen.

Ett fall redan i första hoppet, som blev en enkel istället för en trippel, förstörde tävlingen för 17-åringen från Gråbo.

– Det känns självklart som en besvikelse för hade hon bara hoppat en trippel, även om det hade varit med fall, så hade hon nog kommit med till det långa programmet. Men där försvann det många poäng, säger tränaren Andrea Dohány.

Det var med tårar i ögonen som Anita Östlund tittade upp på jumbotronen och fick se sina poäng, 49,14. Långt ifrån det färska personliga rekordet på 56,04 poäng från förra månadens EM. Prestationen där visade vilken klass hon kan hålla i sina bästa stunder och förhoppningarna var därmed stora att hon skulle kunna vara bland de 24 åkarna som fick åka det långa programmet i OS. Istället blev hon 28:a och en av endast sex åkare som fick lämna tävlingen efter första dagen.

Det var en Anita Östlund med en förkylningstjock röst som intervjuades av media i Pyeongchang. Själv vill hon inte skylla missarna på sjukdom, men Andrea Dohány är av en annan åsikt.

– Hon var sjuk redan innan tävlingen och förkylningen visade sig så svår att hon penicillin dagen efter och allting är mycket svårare att hantera när man inte är helt frisk, säger hon.

Trots besvikelsen gav OS i Sydkorea dock viktiga lärdomar inför framtiden. Anita Östlund var uttagen enligt Svenska Olympiska Kommitténs framtidskriterium. Hon är bara 21 år när OS i Kina avgörs 2022.

– Det är jättebra att hon fått se hur det funkar. Allting är väldigt annorlunda på ett OS och det var bra att hon fick den här erfarenheten, säger Andrea Dohány.

Inte heller för de LBK-fostrade ishockeyspelarna Viktor Stålberg och Carl Klingberg fick OS ett lyckligt slut. Den stora medaljkandidaten Tre Kronor slogs ut redan i kvartsfinalen av skrällaget Tyskland, som var nära att slå favoriten OAR (Ryssland) i finalen.