• Bild: Anna Mattisson
    Arrangerar. Martina Koniarska, Minna Zetterström Branner och Emma Hernandéz är en av Landvetters unga arrangörer som styr upp Imagine Sweden till helgen.
  • Bild: Anna Mattisson

Taggade för musiktävling i Landvetter

Musik

Till helgen står 30 unga musiker på scen i Landvetters kulturhus för en lokal deltävling i Imagine Sweden.
– Vi är supertaggade, säger Mölnlyckebon Mihajlo Kimovski som både deltar i tävlingen och ställer upp som ung arrangör.

– Imagine Sweden handlar om att ha kul och att få spela för folk, säger Martina Koniarska, en av Landvetters unga arrangörer som hjälper till att styra upp eventet.

Till Landvetter kommer totalt 30 unga artister från hela länet för att få göra just det. Två av dem har kopplingar till Härryda kommun: Bandet Popsik som spelar indierock på lördagen och singer songwritern Julia Reintz som uppträder på söndagen.

För Popsik är det första spelningen i bandets nya konstellation och de har hunnit byta både namn och musikalisk inriktning sedan de stod på scenen senast, i somras.

– Tidigare hette vi Nymf och spelade poppunk, nu är det mer alternativ rock, säger bandets sångare Elias Slättung.

Gitarristen Mihajlo Kimovski kom med i bandet för ett drygt halvår sedan och bandet satte fart med att skriva helt nya låtar. Under Imagine Sweden ska de spela tre låtar. En av dem är så ny att den inte fått något officiellt namn än utan ska döpas på scen under tävlingen.

Elias och Mihajlo berättar att Popsiks musik till stor del baseras på känslor. Dels den känsla av gemenskap och musikglädje som de känner inom gruppen och hoppas kunna förmedla till publiken. Dels känsloläget i varje låt, som kan vara allt från glädje till rädsla.

Texterna till de tre låtarna handlar om att vilja ha något som inte går att få, om korruptionen i samhället och om att bry sig om någon man inte borde bry sig om.

Att bandet anmälde sig till Imagine Sweden kändes självklart. Särskilt som Mihajlo också är en av de unga arrangörer som hjälper till att styra upp själva deltävlingen i Landvetter.

– Jag gillar att höra andras musik och vill hjälpa andra att få spela. Och så tänkte jag att jag kan fråga om vårt band också ville vara med. Det är ett jättebra sätt att få spela, vi vill nå ut så mycket som möjligt, säger Mihajlo.

Att ungdomar är med och arrangerar är inget specifikt för just Härryda kommun. På varje plats där det hålls en deltävling– i Västra Götaland är det fyra ställen– har det skapats en arrangörsgrupp av ungdomar som vill hjälpa till att styra upp eventet. Det handlar om allt från att planera dekoration, ta emot musiker och publik och att ordna kringaktiviteter till att rodda, arbeta tillsammans med tekniker eller fotograf och att vara konferencier.

– Sen ska vi även vara ett stöd till de som kommer om de är nervösa, säger Minna Zetterström Branner, en av Landvetters unga arrangörer.

Arrangören Martina Koniarska ser fram emot att sköta kontakten mellan artister och tekniker och se till att alla har koll på schemat under söndagen.

– Jag ska springa mellan logen och scenen och säga ”nu är det tre minuter kvar!”, säger hon entusiastiskt.

Enligt Martina är det viktigaste att skapa en bra stämning, både för artisterna och inom arrangörsgruppen. För att det ska hända och det inte ska kännas för segt eller nervöst mellan alla soundchecks har arrangörsgruppen bestämt att det ska hållas workshops i dans och musikproduktion under dagen.

– Sedan tänkte vi att det ska finnas ett rum där alla banden kan jamma tillsammans också, säger arrangören Emma Hernandéz.

Emma har arrangerat en del mindre event tidigare, genom elevkåren på Hulebäcksgymnasiet.

– Det är väldigt kul att arrangera. Det vill jag jobba med om det inte blir musik, säger hon.

Imagine Swedens deltävlingar börjar klockan 18 på lördagen och klockan 17 på söndagen. Tre akter per kväll går vidare till regionfinalen i Uddevalla.