Arkivbild: ANNA MATTISSON
OKLAR FRAMTID. Det tidigare asylboendet i Rävlanda har stått tomt sedan i augusti. Ägarna funderar på att bygga bostäder på tomten men det pågår också diskussioner med kommunen som behöver boenden för nyanlända.

Vill bygga lägenheter vid gamla asylboendet

Rävlanda

I slutet av augusti stängde asylboendet i Rävlanda. Sedan dess har det stora huset stått tomt.
Nu är tanken att bygga bostäder på tomten.

– Vi har pratat om att bygga bostäder på tomten på ett eller annat sätt, säger Henn Soppi som äger huset tillsammans med tre andra.

Han berättar att de planerar att ta fram olika förslag till vad som ska hända. Kanske går det att restaurera huset och bygga lägenheter i det, kanske kommer hela eller delar av huset att rivas för att ge plats för nybyggnationer.

På baksidan av huset kan en eventuell järnvägstunnel hamna i framtiden, vilket gör det omöjligt att bygga där. För framsidan av huset finns det dock inga sådana hinder.

Enligt honom vill kommunen gärna att huset bevaras. Det förs också en dialog om möjligheterna att hyra ut delar av byggnaden till Härryda kommun för att låta nyanlända med uppehållstillstånd bo där.

– Kommunen är intresserad av att hyra delar av huset under en viss tid. Diskussioner pågår om kostnader och hur mycket som behöver byggas om. Det är inte enkelt att skapa lägenheter med egen dusch, toalett och kök, men delar flera på samma kök går det lätt, säger Henn Soppi.

Han är noga med att det inte handlar om någon permanent lösning utan snarare en plats att mellanlanda på i väntan på bostäder med bättre kvalitet.

– Men huset är good enough att bo i under ett halvår, nio månader.

Elsie Svederberg Johansson, verksamhetschef på enheten för nyanlända, bekräftar att kommunen besökt huset och att det förs en dialog. I nuläget är det dock bara en av flera möjligheter som undersöks, och det finns inga beslut om att använda byggnaden.

– Det är ett fortsatt svårt läge att hitta bostäder till nyanlända. Vi undersöker alla alternativ som kan komma upp. Det handlar om pris, tidsaspekter och lokalernas skick, säger hon.