• Foto: Privat
    Lennart Karlsson
  • Bild: Privat
    Jubilar. Lennart Karlsson har nu åkt Vasaloppet 50 gånger.

Karlsson fullbordade sitt 50:e(!) Vasalopp

Längdskidor

1966 följde han med en kompis och åkte Vasaloppet för första gången – nu har Lennart Karlsson, 81, tagit sig runt de nio milen 50 gånger.

Från början var det allt annat än en långsiktig skidsatsning. Efter fotbollskarriären ville Lennart Karlsson från Landvetter ha en annan anledning till träning och beslutade sig för att följa med en kompis och åka Vasaloppet. Året var 1966.

– Jag tyckte att det var roligt så det blev att jag fortsatte åka, säger Karlsson.

Åren gick och Karlsson fortsatte åka Vasaloppet. Först blev det en rolig grej att försöka nå tio lopp, sedan 20 och sedan nå 30 och bli en av veteranerna.

– Vi gjorde det ofta till en vintersemester med familjen så det var ju också en anledning till att man fortsatte, säger Karlsson.

När det sedan blev dags för årets upplaga av Vasaloppet stod krutgubben från Landvetter på startlinjen, för 50:e gången och visst tusan tog han sig runt den här gången också.

– Jag var lite orolig att jag inte skulle ta mig runt faktiskt för jag har haft lite skadeproblem med en lårmuskel, men det gick riktigt bra faktiskt. Sista milen är ju jobbiga varje gång. Föret var på ett sätt bra, men det var lite trögt så det gick inte så fort, säger Lennart Karlsson som hyllades av veteranklubben direkt efter målgången av sitt 50:e Vasalopp.

Är det något av dina 50 lopp som du minns lite extra?

– Ja, för tre år sedan så ramlade jag efter tre mil och gjorde illa benet. Jag hade ganska ont, men tog mig i genom de sista sex milen också, men sedan åkte jag och röntgade och det visade sig att jag hade en fraktur i ett ben. Så jag åkte sista sex milen med brutet ben. Det var nog det tuffaste loppet jag åkt.

Men alltså, du övervägde aldrig att bryta?

– Nej, min dotter åkte med då också och sa åt mig att åka in på en kontroll och få det lindat så jag skulle få lite stabilitet, men jag var rädd att de skulle plocka av mig då så jag fortsatte istället, säger Karlsson.

81-åringen utesluter inte att det blir ett 51:a Vasalopp nästa år. Det beror på hur kroppen känns, men att han kommer ligga på latsidan tills dess är inte aktuellt.

– Jag provade köra Cykelvasan förra året och det var riktigt kul, så det tänkte jag göra i år igen.