Kommunalråd säger nej till vinstutdelning från Förbo

Härryda

Bostadsbolaget Förbo kan dela ut miljonbelopp till ägarkommunerna inom kort. Kommunalrådet Patrik Linde går emot partikamraterna och tänker rösta nej till förslaget.

Det kommunala bostadsbolaget Förbo ägs gemensamt av Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv. I vanliga fall blir det inga stora vinstutdelningar till kommunerna på grund av en lag som begränser den möjligheten. Men i år kan det kan bli
andra bullar eftersom lagen medger ett undantag om pengarna går till så kallade bostadssociala ändamål.
Inte minst i Mölndal har man
visat intresse för detta.

Delas mellan ägarna

Kommunalrådet Per Vorberg i Härryda (M) menar att frågan i första hand drivits av Socialdemokraterna men motsätter sig inte vinstutdelningen eftersom pengarna delas ut proportionerligt. Härryda äger 42 procent av bolaget och det skulle innebära en utdelning på 8,4 miljoner.

– Vi skulle kunna göra en hel del nytta för de pengarna.
Däremot förstår jag inte hur S lokalt resonerar när de motsätter sig förslaget, som redan är taget av ägarna.

Patrik Linde är kommunalråd (S) och han menar att skiljelinjerna går i hur man ser på beslutsfattandet.

– Frågan har diskuterats i ägarrådet men mig veter­ligen är det kommunfullmäktige som beslutar om förslaget blir verklighet.

KF fattar beslutet

Kommunfullmäktige sammanträder och ska fatta beslut om förslaget på måndag 26 mars. Mölndal, Lerum och Kungälv är positiva till förslaget. Om Per Vorberg och det borgerliga styret i kommunen röstar för beslutet så kommer det bli verklighet.

Man kan väl egentligen
säga att förslaget blir av?

– Ja, så kommer det antagligen att bli. Men jag tycker ändå att man kunde använt pengarna på ett annat sätt, säger Patrik Linde.

Hur då?

– Använda pengarna inom
Förbos verksamhet i stället. Bygga nya bostäder helt enkelt, det är det som behövs.

Vinstutdelningen har kritiserats av SD i Härryda som motsätter sig att pengarna används till bostäder för nyanlända. I Mölndal anser kommunstyrelsens ordför-
ande Marie Östh Karlsson (S) att pengarna skulle betyda mycket för

Hur skiljer sig ditt synsätt från dina partikollegor i de andra ägarkommunerna?

– Det handlar om vem som ska bygga bostäder och på vilket sätt. Jag tycker kommunen ska bygga och då fokusera på att bygga nya bostäder. Därför behöver man omsätta pengarna direkt i Förbos verksamhet och bygga bostäder för alla, säger Patrik Linde.