• Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Kulturen fyllde Mölnlycke

Mölnlycke

I helgen fylldes hela Mölnlycke centrum med konst.
Ett 70-tal konstnärer var på plats och ställde ut tavlor och hantverk i samband med årets kulturvandring.

De flesta konstnärerna ställde ut i kulturhuset, på Hulebäcksgymnasiet och i Ekdalaskolan men det var också många av butikerna i centrum som hade ställt upp med utställningsyta. Inne i Svensk fastighetsförmedlings lokaler träffade Härryda-Posten på Mölnlyckekonstnären Viviann Astor som visade upp både akvareller, akrylmålningar och målningar i oljepastell. Många av motiven var hämtade från omgivningarna i Mölnlycke där hon också vuxit upp.

– Jag har ett litet skissblock med mig när jag är ute. Färgerna behöver jag inte ha med mig, dem sätter jag dit som jag minns dem i efterhand, berättar Viviann.

Vilja att skapa

Hon har alltid hållit på med pennor och kritor sedan hon var liten.

– Det handlar om att man vill skapa något. Jag syr inte och stickar inte, en del gör det, en del gör annat och en del gör ingenting, säger Viviann.

Hon började i Mölndals målarskola 1976 och fortsatte med det i många år. Nu målar hon tillsammans med Färgklickarna som håller till i lokaler vid Mölnlycke fabriker.

– Jag målar det jag känner för. Jag tycker mycket om hus och jag kan se ett fönster och vilja måla det. Jag har inget tema, många målar ju tavlor som är likadana nu för tiden. Det har blivit att jag målar mer nu när jag är pensionär, men som pensionär har man också mycket annat att göra. Jag planerade det så, jag ville inte bli sittande utan hoppar på allt, säger Viviann.

Hon är med på kulturvandringen för andra året och tycker att det är roligt att få visa upp vad hon gör.

Säljer du några tavlor?

– Ibland händer det. Oftast säger de att de redan har så många tavlor hemma men ibland kommer det någon som känner att den där tavlan vill jag bara ha.

Viviann säger att hon hellre målar än städar hemma.

– Jag har väldigt mycket tavlor hemma, de står utmed väggarna och bakom soffan och ligger i högar. Jag har lite att välja på.

Väninnorna Sara Thorsell och Rose-Marie Mastalir kommer in genom dörren. Rose-Marie var med i kulturvandringen förra året, men i år ville hon hellre vandra runt och titta på andras konst.

– Jag tog timeout i år, jag har nyligen haft en egen utställning men min väninna Gun Strandell ställer ut vid Mölnlycke fabriker så vi ska dit och titta, säger Rose-Marie.

För göteborgaren Sara Thorsell är det första besöket i Mölnlycke.

– Vi tittar en del på konst i och med att hon (Rose-Marie) håller på. Själv köper jag mest tavlor på loppis, jag gillar blomtavlor som är sneda och vinda.

Trots att vädret är väldigt ruggigt ute tycker hon att Mölnlycke verkar trevligt.

– Det ser väldigt fint ut, det är säkert jättefint när solen skiner, säger hon.

HP vandrar vidare till Ekdalaskolan där Lions har sin vårsalong. Tidigare kommunalrådet Anette Eiserman-Wikström berättar att Lions haft sin vårsalong i Mölndal under många år, men när de inte längre fick vara kvar i lokalerna flyttade de till Mölnlycke. Att slå ihop vårsalongen med kulturvandringen var ett sätt att öka antalet besökare.

Konstnär på heltid

En av utställarna på vårsalongen är Gabriella Eriksson från Skövde som är konstnär och illustratör på heltid. Hon beskriver sina tavlor som fantastisk realism. Bilderna är väldigt exakta och realistiska men motiven är drömska och science fiction-inspirerade.

– Jag har varit frilans i ett och ett halvt år. Innan jobbade jag som 2D-konstnär på en spelstudio och designade karaktärer och miljöer men nu vill jag hellre utveckla mitt eget, säger Gabriella som har ställt ut en del i USA i samband med science fiction- och fantasy-mässor.

– Science fiction är mycket större där.

I båset intill står Markus Samuelsson från Mölndal. Han är bara 16 år men redan inbiten konstnär.

– Jag har alltid varit kreativ men det var när jag var i ett galleri i Portugal för tre år sedan som jag fastnade för måleriet. Jag gillar att skapa saker, säger han.

HP hinner med ett stopp i kulturhuset också. En av utställarna där är Sunil Machaca Flores från Angered som visar upp origami i form av kort där motivet vecklas ut när kortet öppnas. Allt är smått, smått och mycket noggrant utklippt. Det är båtar, tåg, ett pariserhjul och hela miniatyrmiljöer.

– Jag har hållit på med origami i tre-fyra år men har alltid tyckt om att jobba med händerna. Det kan vara ansiktsmålning eller att göra armband – alla former av hantverk, säger han.

Det har blivit dags för Janerik Lundqvist att tolka Leonard Cohen på kulturhusets caféscen. Kulturhuset sjuder av liv och Mölnlyckeborna verkar ha tagit kulturvandringen till sina hjärtan.