• Bild: ARON MIKAEL SIK
    MÅNGSYSSLARE. Hannes Rebas började sin bana som bryggare på Poppels och jobbar nu på Lycke bryggeri vid Mölnlycke fabriker. Vid sidan om säljer han herrskor på nätet.
  • Bild: ARON MIKAEL SIK
    VARIERAT ARBETE. Hannes Rebas hoppar in i gaffeltrucken och hjälper en bonde som ska använda restprodukter från ölbryggningen till djurfoder.

Med känsla för smak, stil och språk

Mölnlycke

Hantverksöl, skoförsäljning och kinesiska. Tre olika saker som har en betydande plats i Hannes Rebas liv.
– Jag har haft turen att arbeta med mina intressen, berättar han.

Det är fredag och ganska lugnt på Lycke bryggeri i gamla anrika Mölnlycke fabriker. Här arbetar Hannes Rebas som bryggare och säljansvarig sedan december i fjol.

– Det ligger fint här, naturnära i gamla trevliga lokaler, man kan gå och bada i sjön (Landvettersjön) här borta på sommaren. Dessutom har jag nära hem, säger han.

Växte upp i Mölndal

Hannes är född och uppvuxen i Mölndal där han nu bor tillsammans med sin sambo och två barn. Föräldrarna har rötter i Estland och Hannes växte upp med både svenska och estniska, något han tror var användbart när han som vuxen lärde sig kinesiska, eller mandarin för att vara exakt.

– Jag har alltid varit intresserad av Kina och flyttade dit i flera omgångar i sena tonåren och tidiga 20-årsåldern, berättar han.

Läste kinesiska

Första gången läste han kinesiska och tränade kung-fu. Andra vändan arbetade han som reseledare för ett svenskt företag under två år. Det var också då han träffade sin nuvarande sambo, som bodde i Peking och läste svenska.

Paret flyttade tillbaka till Sverige för att studera och Hannes läste företagsekonomi på Handelshögskolan i Göteborg. Samtidigt hade han börjat brygga lite öl tillsammans med en kompis, bara för skojs skull. När trenden med mikrobryggerier hade tagit skruv ordentligt tog Hannes kontakt med Poppelmans bryggeri (nuvarande Poppels).

– Jag började jobba extra som säljare men drogs snart in i verksamheten mer och mer, jag tyckte det var så kul.

Lärde sig processen

Hannes fick lära sig hela tillverkningsprocessen allt från mäskning till lakning och vörtkok och blev verkligen biten av det. Poppelmans bytte namn till Poppels och erbjöd honom en heltidstjänst vilket passade bra då familjen nyligen hade fått en ny liten medlem.

Jag jobbade i olika delar av verksamheten i ungefär tre år. Allt från bryggning till försäljning, evenemang och kundkontakt. Det var ett litet företag men växte väldigt fort. Mot slutet arbetade jag främst med ölvård och ”tapplinan”, alltså flasktappning och paketering.

Vid tiden på Poppels var Hannes föräldraledig i två omgångar och utvecklade att som hobby att köpa och sälja klassiska herrskor på nätet. En idé till en verksamhet växte fram och tillsammans med kompanjonen Daniel Pagrotsky startade han upp The world of shoes, som idag är en kombinerad e-handelsbutik hantverksblogg.

– Vi försökte driva verksamhet på heltid, jag åkte runt mycket på evenemang och till fabriker och träffade tillverkare, men det var svårt att leva på det, säger han.

Sökte sig tillbaka

Han sökte sig tillbaka till bryggeribranschen och gjorde
comeback som säljare på det Göteborgsbaserade mikrobryggeriet The Bearded Rabbit Brewery.

På ett kundmöte i Göteborg kom han i kontakt med ägarna till Lycke bryggeri som behövde en bryggare med kunskap om både själva produktionen och affärssidan och det föll sig naturligt för Hannes att söka jobbet.

– Bara i Göteborgsregionen finns det ett tjugotal bryggerier, branschen har verkligen exploderat de
senaste åren. Vår idé på Lycke är att erbjuda öl som folk inte tröttnar på. Öl som passar bra till mat och som inte är för extremt, säger han.

Olika uppgifter

Idag ägnar han ungefär ena häften av arbetstiden till bryggning, och den andra åt försäljning, marknadsföring och produktutveckling.

– Vem som helst kan göra ett extremt öl, med till exempel mycket humle som maskerar andra mindre angenäma
smaker. Desto svårare är det att skapa ett balanserat öl som är nyanserat i smakerna, säger Hannes.

Använder restprodukter

Plötsligt bankar det på dörren. Det är bonden Lennart Gustavsson från Sanserhults gård som kommer för att hämta upp en stor last spannmål. När man brygger öl bildas slaggprodukter i form av krossade maltrester, så kallat drav, som kan återanvändas i andra verksamheter.

I det här fallet kan mjölkbonden använda det som foder åt sina kreatur. Det går också att göra biogas av det och vissa bryggerier skänker det till bagerier som bakar bröd på det. Hannes hoppar upp i en gaffeltruck och baxar iväg den stora dravbehållaren till bondens flak ute på gården.

– Det är ett så omväxlande jobb, som du ser, ena stunden sitter jag i möte med kunder i telefon och i nästa stund hjälper jag bonden lasta drav, säger han.

Många språk en fördel

På Lycke kommer Hannes framöver att fokusera mer på sälj och marknadsföring, med många evenemang. Bryggeriet har öppet hus på Kulturvandringen lördagen 24 mars.

Skor som bisyssla

Skoverksamheten har han kvar som bisyssla och tiden är knapp som heltidsarbetade småbarnsförälder. Därutöver undersöker han möjligheterna att utveckla en affärsverksamhet där han kan använda sina språkkunskaper.

Under en period försökte jag ge mig in i bryggeriutrustningsbranschen. Många mikrobryggerier expanderar och behöver nya jästankar och så vidare. Planen har varit att använda mina kontakter i Kina för att köpa hem och sälja bryggeriutrustning som efterfrågas här i Sverige, berättar han.

Hannes har besökt olika tillverkare och fabriker i Kina och då har färdigheterna i mandarin kommit väl till pass. Han har haft nästan daglig kontakt med språket sedan första Kinaresan 2003. I hemmet talas både svenska och kinesiska, det sista ännu mer när svärföräldrarna kommer på besök. De har skaffat en lägenhet i Göteborg och brukar stanna ett halvår i taget.

– De kan inte svenska eller engelska, bara kinesiska. Men det tror jag är bra för barnens språkutveckling,
så jag ser det bara som positivt, säger Hannes Rebas.