• ARON MIKAEL SIK
    Hon lär dig tekniken. Grunderna är SOAS, som betyder "(S)tanna upp, (O)bservera, (A)cceptera, och (S)vara eller (S)läpp taget".
  • ARON MIKAEL SIK
    Vill utöka verksamheten. Mariette Moureau vill fortsätta samarbetet med Vuxenskolan.

Nu hjälper Mariette Moureau andra

Härryda

I samband med att hennes mor blev sjuk insåg Mariette Moureau att hon behövde dra ner på tempot. Jobbet krävde för mycket och hon började meditera, sadlade om och
arbetar nu med sin nyvunna passion.

Mariette Moureau tar emot tidningen på sin lilla kontorsplats vid Grönsakstorget i Göteborg. Hon bor med man och tre barn i Sävedalen i Partille och arbetar på en rad olika ställen runt om i Göteborg med omnejd, däribland på Kulturhuset i Landvetter.

– Hittills har jag mest
arbetat mot företag och arbets­platser men via en kontakt i Mölndal håller jag nu min andra kurs i mindfulness på Vuxenskolan i Landvetter, säger Mariette.

Kurserna anordnas tillsammans med kommunen och är en del av Vuxenskolans utbud. Deltagarna träffas en gång i veckan under 6 – 8 veckor för att lära sig de olika teknikerna
i mindfulness-meditation.

Tillvaron vände

Mariette Moureau har sin bakgrund i näringslivet som produktionsledare och projektledare och trivdes bra med sitt jobb. Men när hon väntade sitt tredje barn och hennes mamma blev diagnosticerad med alzheimers hände något.

– Jag fick mig en tankeställare. Jag ville stanna upp och vara närvarande och finnas där för henne, säger hon.

Fastnade ordentligt

En god vän tipsade om att lyssna på en meditation. Faktum är att Mariette provat på meditation redan i tidiga 20-årsåldern, men nu fastnade hon ordentligt för amerikanen Jon Kabat-Zinns tekniker, som hon menar är den moderna sekulära medi­tationens fader.

– Jag märkte hur jag blev mer medveten om mig själv och mina känslor, framför allt i situationer med mina barn. Jag reagerade inte lika kraftigt som tidigare och kände verkligen hur bra jag mådde av det.

Meditationen påverkade Mariette så djupt att hon ifråga­satte hela sitt tidigare förhållningssätt till arbete och en meningsfull tillvaro. Hon tog tjänstledigt och gick en utbildning till mindfulness-instruktör i Jon Kabat-Zinns tekniker. Arbets­givaren hade förståelse och lät henne utforska sitt nyfunna intresse. Mariette under­stryker att mindfulness inte har religiösa inslag men att det ändå ryms en livsfilosofi i det. Det är ett sätt att se på världen som hon själv delar.

Vad är det för synsätt?

– Det handlar om att vara närvarande och medveten om vad som händer. Livet är inte alltid perfekt, man mår inte alltid bra. Och att det är ok.

Utbildningen var på Mindfulness center i Göteborg. Det är en diplomering och i kombination med egenträning eleverna träffas under ett halvår för att lära sig övningar och teorin bakom. Den pedagogiska träningen bygger till stora delar på de modeller som Jon Kabat-Zinn arbetade fram under 70-talet.

Sade upp sig

Mindfulness blev så viktigt för Mariette att hon sade upp sig från sitt jobb på marknadsavdelningen och sadlade om helt. Sedan två år tillbaka driver hon eget där verksamheten utgörs av kurser i mindfulness-meditation. Hon fick behålla sin anställning under tiden för uppstarten av sitt verksamhet och pröva vingarna som egenföretare, vilket hon är tacksam för.

Verksamheten har främst varit riktad mot arbetsplatser och företag och Mariette säger att hon värnar om medarbetarens situation – människan som lever och verkar i dagens stressiga
arbetsmiljöer.

– Det är ett förebyggande arbete i mångt och mycket. Man kommer väldigt långt med att bara stämma av med sig själv om hur man mår.

Hur går det till när du är ute på en arbetsplats?

– Vi träffas, kanske 8-12 personer, och så kör vi i 90 minuter med avslappning och meditation som jag guidar. Vi pratar om hur hjärnan och kroppen fungerar, vad som händer under stress och vad kan vi göra för att hantera det och lindra det i vardagen.

Kurserna pågår under sex veckor och enligt henne själv är det många som inte vill att det ska ta slut. Hon menar att det är många av deltagarna som vittnar om samma sak – trots att man på pappret har mer tid än någonsin räcker man inte till. Tiden räcker inte till.

– Jag hoppas att de fortsätter anlita mig för behovet finns, det märks så tydligt, säger hon.

Tidigare hade hon även arbetat som anhörigstöd i Mölndal och via en kontakt där uppstod en möjlighet att arbeta med Härryda och Vuxenskolan. I samma veva som Mariettes mamma blev sjuk kom hon själv i kontakt med anhörigstödet i Partille
och upptäckte då att hon kan erbjuda sina kurser för människor som befinner sig i ett sorgearbete.

Pågående process

Mariette hoppas på ett fortsatt samarbete med Vuxenskolan i Härryda och vill gärna utveckla sin kurs­verksamhet. Just nu går hon en steg två-utbildning i mindfulness. Hon har också läst till andningsinstruktör, eftersom andningen är en så central del av all meditation.

– Jag vill fortsätta utveckla det här, det är en pågående process för mig. Det kanske inte ens kan bli färdigt, det måste inte vara målet. Och det ger ringar på vattnet, att jag mår bättre har fått hela familjen att må bättre, säger hon.

Fört dem närmare

Hon återkommer till sin mamma, som på grund av sin sjukdom flyttat till ett äldreboende. Hon berättar att sjukdomsförloppet lyckligtvis varit långsamt, och situationen har fört henne och pappan närmare.

– Pappa och jag har pratat mycket om vår relation till mamma, vi har ju två olika perspektiv, som make
respektive dotter. Vi har faktiskt lite lösa planer på att skriva en bok om allt­ihop, tillsammans. Det känns viktigt att dela med sig av sina erfarenheter, kanske kan det vara stöd och hjälp för andra som går igenom liknande saker i livet, säger Mariette Moureau.