Övervakningskameror på Hulebäck ska stoppa inbrott

Mölnlycke

Efter flera inbrott på Hulebäcksgymnasiet vill kommunen nu sätta upp övervakningskameror på skolan.
En ansökan ska göras till länsstyrelsen.

– Vi har haft tre-fyra inbrott under hösten. Det sker efter skoltid, både när det är larmat sent på kvällen och natten eller innan larmet går på, men när skolan är låst, säger Egil Gry, verksamhetschef på Hulebäcksgymnasiet.

Han säger att inbrotten begås av kriminella gäng som är ute efter saker som går att sälja. De får dock sällan med sig något av större värde.

– Eleverna tar hem sina datorer och utrustning som vi behöver har vi noggrant inlåst, men det vet ju inte de som gör inbrott. Det blir mest skadegörelse och tråkiga diskussioner om varför vi inte kan få fast dem, säger Egil Gry.

Viktigt samla bevis

För att ge polisen möjlighet att identifiera framtida inbrottstjuvar vill skolan nu sätta upp åtta övervakningskameror som över­vakar strategiska ingångar till byggnaden. Kamerorna ska endast vara igång efter skoltid.

– Vi besökte nyligen en skola i Malmö. Där över­vakades skolan under hela dygnet men där handlade det mer om att hålla ordning. Här har vi ju inte det bekymret utan det handlar om att polisen har svårt att få bevis vid inbrott, säger Egil Gry.

KS positivt

Kommunstyrelsen är posi­tiv till förslaget och har gett förvaltningen i uppdrag att skicka en ansökan om att få sätta upp kameror till länsstyrelsen.

– Det handlar om att skydda kommunal egendom. Vi har haft problem som vi måste få bukt med, säger Patrik Linde, kommunalråd (S).

Länsstyrelsen i Västra Götaland sägs vara mer restriktiv till att tillåta kamera­övervakning än vad den är på andra håll i landet. En ny lag som träder i kraft i sommar ska dock göra det enklare att få tillstånd.

– Jag tror inte att det kommer att gå så snabbt. Kanske kan kamerorna vara på plats under hösten, säger Egil Gry.