Bild: PRIVAT
LOPP FÖR LIVET. Några veckor efter att bilden togs avled Mats Rafstedt i cancer. Nu arrangerar dottern Caroline loppet Laps for life för att samla in pengar till cancerforskning.

Springer för livet

Mölnlycke

Spring, jogga eller gå i en timme. Oavsett hur du tar dig runt Massetjärn genererar det pengar till kampen mot cancer.
28 april går välgörenhetsloppet Laps for life av stapeln i Mölnlycke.

I fjol gick Caroline Youngs pappa, Mölnlyckebon Mats Rafstedt, hastigt bort i cancer. För att hedra hans minne och samtidigt samla in pengar till cancerforskning arrangerar Caroline och hennes man Adriel Young nu för första gången loppet Laps for life.

Ville hjälpa till

– Pappa fick vård på Jubileumskliniken på Sahlgrenska sjukhuset och en av hans bästa kompisar och hans bror jobbar på Jubileumsklinikens cancerfond. Vi frågade om det var något vi kunde göra för att hjälpa till, berättar Caroline.

I och med att Caroline och Adriel är arrangörer av tävlingen Gothenburg triathlon kom de fram till att de skulle ge Jubileumskliniken möjlighet att synas på nummer­lappar och annat i samband med loppet.

– Men min man tyckte att vi kunde göra mycket mer och så kom vi på att vi skulle göra ett välgörenhetslopp, säger Caroline.

Skaffar egna sponsorer

28 april klockan elva på förmiddagen går startskottet. Den som vill delta ska skaffa sig egna sponsorer som åtar sig att skänka en viss summa pengar för varje varv som deltagaren tar sig runt Massetjärn under en timme.

– Vi får höra så många historier om vem deltagarna springer för. Det är sorgligt att det behöver finnas men vi vill ändå göra något fint och positivt av det. Det är roligt att många kan involvera sig. Min syster har redan samlat ihop 4 000 kronor per varv hon springer. Det är inte säkert att det är den som springer flest varv som samlar in mest pengar, säger Caroline.

Loppet har väckt stort intresse men Caroline hoppas att ännu fler ska vilja delta så att pengasumman växer. ­Jubileumsklinikens cancerfond väljer sedan ut olika forskningsprojekt som pengarna ska gå till.

Fin sak att göra

Caroline tycker att det känns rätt att arrangerar ett lopp för att hedra sin pappa.

– När vi arrangerade idrottsevent var min pappa väldigt involverad och var alltid volontär. Det känns som en fin sak att göra, säger hon.

Deltagarna får nummerlappar och det kommer att finnas tidtagning, framför allt för att det ska gå att räkna antalet varv som deltagarna springer. De tre herrarna och damerna som springer längst får pris. Den som lyckas samla in mest pengar får ta emot Mats Rafstedts hederspris i form av en tavla målad av Mölnlyckekonstnären Ewa Hirvi.

Caroline Rafstedt hoppas att Laps for life ska bli ett årligt återkommande evenemang.

– Varje krona är jätteviktig, säger hon.