ARON MIKAEL SIK
Dubbel debutant. Agnethe Trömmervik debuterar som utställare och möter för första gången i svensk publik.

Stor utställning med stor bredd

Landvetter

Stort konstnärsförbund kraftsamlar och har utställning med verksamma medlemmar.

Det är konstnärsförbundet Alliansen (KFA) som anordnar en utställning på Kultur i byn i Landvetter. KFA är en intresseorganisation för yrkesutövande bild- och formkonstnärer och konsthantverkare. KFA arbetar för att reformera det statliga konstnärsstödet och införa ett mer generellt inkomst­relaterat konstnärsstöd.

– Det handlar om att man ska kunna leva på sin verksamhet, säger Cecilia Landin Ekelund som är medlem och själv medverkar på den kommande utställningen.

Det är förbundets ordförande som skickat ut en förfrågan till medlemmarna om att medverka på utställningen. De medlemmar som känner sig manade är välkomna att anmäla sitt intresse.

– Det finns vissa kriterier för att bli medlem, man måste ha varit verksam en viss tid och så vidare, säger Cecilia Landin Ekelund.

På Kultur i byn

Utställningen hålls på Kultur i byn i Landvetter med vernissage torsdag 29 mars. Lokalen är på 90 kvm, åttakantig, rundaktig lokal och möjliggör en bred utställning av det här slaget.

Det är en rad olika verksamma konstnärer som ställer ut och de flesta sysslar med måleri. Men även skulpturer och konshantverk kommer vara med. Målaren Agnethe Tømmervik från Norge gör debut med sina noggrant utmejslade porträttliknande tavlor. Hon flyttade till Sverige för bara något halvår sedan och har en ateljé hemma i villan i Partille.

– Jag är faktiskt ganska nervös, jag har aldrig varit med på en så här stor utställning förut, säger hon. Jag är glad att det är andra som medverkar också.

Clownmotiv

Nu har hon valt ut vilka av sina egna verk hon ska ha med. Det är en tavla med clownmotiv, en tavla med en elefant och två med kråkmotiv. Hon tycker om att måla djur och säger att varje tavla har en egen berättelse, men vill inte avslöja för mycket.

– Jag vill att betraktaren ska göra sin egen tolkning, säger hon.

Målningarna i ateljén har ibland färgstänk och droppar som för tankarna till konstnärer som Jackson Pollock. Agnethe är förtjust i att måla på ovanliga material, just nu är hon inne på plåtskivor. Den rostiga och lite ojämna ytan skapar en intressant kontrast till hennes detaljrika figurer, menar hon. Hon tenderar att jobba med acrylfärg vilket är en fördel för det fäster på allt, dessutom torkar det snabbt.

– Just nu tar jag gärna emot plåt om någon vill skänka bort, det är svårt att få tag på har det visat sig.

Vad kan du berätta om vernissaget på torsdag?

Jag hoppas och tror att vi får sålt lite. Vi är så många som ställer ut så förhoppningsvis finns det något som går hem, säger Agnethe Tømmervik.