Bild: Adam Andersson
Sara Hjorting.

Beskedet: Världsmålvakten avslutar sin karriär

Innebandy

Tre VM-guld, ett SM-guld, 59 A-landskamper och tillbringat de sju senaste säsongerna i Pixbo Wallenstam. Nu avslutar målvakten Sara Hjorting sin aktiva innebandykarriär.

Under onsdagsförmiddagen kom beskedet från Pixbo Wallenstam. Lagets målvakt, Sara Hjorting, väljer att avsluta sin innebandykarriär och det är skadorna som gör att 31-åringen väljer att tacka för sig.

– Tyvärr är det just kroppen nu som säger stopp och jag har av den anledningen valt att avsluta karriären nu. Under de tre senaste säsongerna har jag kämpat med knäproblem och även operationer. Jag tycker fortfarande att innebandy är fantastiskt roligt men om jag skall göra något så är det till hundra procent och mina knän hade tyvärr inte tillåtit mig att köra fullt ytterligare en säsong, säger Sara Hjorting i ett pressmeddelande.

Hjorting har tillhört den absoluta världseliten, om inte till och med varit den bästa i världen, under flera års tid och har bland annat tre VM-guld och ett SM-guld med Pixbo Wallenstam på sin meritlista.

När Sverige vann VM-guld 2017 var det också Sara Hjorting som var en av de absolut största hjältarna när Finland besegrades i finalen.

– VM-gulden jag har väger alla tungt men det senaste väger lite extra då jag redan innan visste att det var mitt sista VM och för att vi fick vinna på sättet vi gjorde. Helt klart ett minne för livet, säger Hjorting.

Angående SM-guldet med Pixbo Wallenstam:

– Där gjorde vi en helt fantastisk säsong från början till slut. Slog en massa rekord som sedan fick toppas med guldet i Tele2 Arena. Det laget vi hade då var helt klart något extra.

Hur framtiden kommer se ut för Sara Hjorting är ännu oklart, men helt lär hon inte släppa innebandyn.

– Mitt liv de senaste åren har handlat om att prestera så bra som möjligt på innebandyn där fokus har varit på träning, kost och sömn. Gissar att jag fortfarande kommer träna mycket men även njuta av att göra det lite när jag vill. Att kunna åka och besöka vänner och familj lite oftare och även resa mer än jag kunnat göra tidigare. Jag kommer nu även kunna lägga större fokus på min civila karriär. Jag kommer förmodligen ha svårt att släppa innebandyn och laget helt så det kan säkert hända att jag finns med på något sätt framöver, säger Hjorting.

Pixbotränaren Per Tjusberg håller inte igen när han hyllar sin nu före detta målvakt.

– Förutom att hon odiskutabelt varit världens bästa målvakt sett över de senaste tre åren, måste man lyfta fram hennes professionalitet och hängivenhet till sporten. Hon har varit en förebild, någon att se upp till och ta rygg på för resten av vår trupp. Pixbo Wallenstams damer hade inte varit i denna starka position man är i idag utan Sara, säger Per Tjusberg.