Förbo provar ny byggprocess i Landvetter centrum

Härryda kommun

Än är det inte klart vem som ska bygga de nya bostäderna i kvarteren två och tre i Landvetter centrum.
– Det kan vara tufft att få in anbud så nu vill vi testa en ny variant där vi driver projektet i samverkan med entreprenören, säger Anna Olà, fastighets­utvecklingschef på Förbo.

Det kommunägda bostadsbolaget Förbo planerar att bygga tre flerfamiljshus med totalt cirka hundra lägenheter mellan Agnebäcken och Landevi IP i Landvetter centrum.

Tidigare i processen

I stället för att själva planera i detalj hur husen ska se ut innan de uppmanar bygg­entreprenörerna att komma in med anbud, vill Förbo nu prova att ta med entreprenören i ett tidigare skede.

– Vi har pratat med många entreprenörer som är mer sugna på att bygga om de får vara med i hela processen. Tidigare har vi ritat väldigt färdigt innan vi har upphandlat våra byggprojekt, då har vi låst fast oss vid att det ska byggas på ett visst sätt och har samtidigt tappat en del entreprenörer som är vana vid att arbeta på ett annat sätt. Nu vill vi i stället prova att låta entreprenörerna vara med och rita, säger Anna Òla.

Om Förbos styrelse säger ja till att prova det nya sättet att samverka räknar Anna Olà med att Förbo ska kunna gå ut med en förfrågan till entreprenörerna i maj.

– Då kan vi förhoppningsvis ha klart med en samarbetspartner efter sommaren, göra projekteringen under hösten och börja bygga vid årsskiftet, säger Anna Olà.

Håller tidsplanen

Hon menar att projektet rullar på hyfsat enligt plan – förutsatt att de får tag i en lämplig entreprenör att samverka med.

– Då kan husen stå klara för inflyttning sommaren 2020.

Förbo planerar också att bygga cirka 50 lägenheter i Norra säteriet. Det projektet har försenats på grund av att de inte har fått in något tillräckligt bra anbud för att kunna börja bygga.

– Vi har fått göra ett omtag och har gått ut med en ny förfrågan, säger Anna Olà.